Зошто е важно да му пееме на бебето?

Овој експеримент, спроведен во Канада, ја потврдил важноста на пеењето за бебињата и позитивните ефекти што познатите песни ги имаат врз нив.

0
133

Пеењето на познати песни му носи утеха на вашето бебе – повеќе од непознати песни или експресивен разговор. Затоа, пеењето на бебињата игра важна улога во создавањето на врската родител-дете.

Репертоарот на познати песни што се пеат заедно може да биде извор на утеха во моментите кога бебето е раздразливо.

Внимавајте што слушате за време на бременоста

Во експериментот спроведен во Канада, 136 бебиња на возраст од 8 до 10 месеци биле снимени како родителите им даваат пеејќи им позната песна, пеејќи им непозната песна или со експресивни разговори. Од секој родител било побарано да игра со детето две минути, потоа да му покаже на детето празно лице („постапка со неподвижно лице“) една минута (или помалку ако детето почнало да се нервира), а потоа повторно да се соедини со детето две минути со помош на пеење или зборување.

Видеата покажале дека, особено во првите 30 секунди, бебињата посветувале поголемо внимание на родителот, се насмевнувале и покажувале помалку плачење, намуртеност, фрустрација кога родителот им отпевал позната песна (песна што бебињата ја слушале додека биле во стомакот на нивната мајка). Втората најдобра опција била непозната песна, а најмалку ефикасна опција бил говорот, дури и со многу изразување.

Истражувачите исто така ја тестирале спроводливоста на кожата, мерка за нивото на стрес кај бебињата. Постапката „мирно лице“ го зголемува стресот кај бебињата, а спроводливоста на нивната кожа се зголемува. Со оваа мерка, разговорот бил најмалку ефикасен во намалувањето на нивото на стрес, непознатата песна беше најефикасна, а познатата песна била некаде помеѓу. Овој резултат веројатно се случил бидејќи освен што охрабрува, познатата песна исто така и го возбудува бебето (но на позитивен начин).

Музиката како извор на утеха

Пеењето на бебињата е универзална човечка пракса. Типично, песните се постабилни во висината и темпото, додека говорот е многу променлив по форма и содржина. Слично на тоа, употребата на музика како извор на утеха е универзална човечка карактеристика на сите возрасти. Децата обично си запеваат спонтано кога си играат или си легнуваат сами.

Бебињата се изненадувачки добри во меморирањето мелодии. Новороденчињата реагираат на музиката што ја слушнале во матката. На 2 месеци препознаваат мелодии, на шест месеци, бебето ќе реагира на позната мелодија дури и кога е претставена со поинаков тон.

Зошто е важно да им пееме на бебињата?

Познатите песни имаат посебно социјално значење за новороденчињата. Бебињата на возраст од 5 месеци гледаат подолго во странец ако тој пее позната песна отколку непозната песна (како што е прикажано овде во експериментот), но само кога ја научиле песната од нивната мајка, а не од играчка.

Фото: Freepik

loading...