Зошто жените добиваат толку многу автоимуни заболувања?

Според новата теорија, клучот за една од најдолготрајните мистерии во хуманата медицина: Зошто жените страдаат многу повеќе од автоимуни болести во однос на мажите? - е во плацентата

0
709

Пред околу 65 милиони години, кратко време по времето на диносаурусите, на еволутивната сцена се појавило ново суштество. Ова животно, како што го опишале истражувачите, веројатно било мало, јадело бубачки и имало крзнена опашка. Изгледало, според уметничките нацрти, како особено агресивен стаорец од Њујорк. И имало плацента, орган кој расте длабоко во мајчиното тело со цел да го храни фетусот за време на бременоста.

Сликата слична на глодар ќе стане заеднички предок на плацентните цицачи во светот, со потомци кои вклучуваат китови, лилјаци, кучиња и луѓе, меѓу многу други видови. И денес, плацентата можеби е клучот за една од најдолготрајните мистерии во хуманата медицина: Зошто жените страдаат многу повеќе од автоимуни болести во однос на мажите?

Автоимуните болести ги вртат сопствените имунолошки системи на луѓето против нивните тела. Само во САД, жените претставуваат 80 проценти од сите случаи на автоимуна болест. Жените имаат 16 пати поголема веројатност од мажите да го добијат синдромот Сјогрен, во кој имунолошкиот систем оди по жлездите кои создаваат солзи и плунка, а девет пати поголема веројатност да имаат Хашимото тиреоидитис, во кој се усмерува на тироидната жлезда.

Синдромот Сјогрен ја принуди Венус Вилијамс да се повлече од УС Опен во 2011 година. Пејачката Селена Гомез помина низ трансплантација на бубрег после страдањето од компликациите од лупус, што е осум пати почесто кај жените отколку кај мажите.

Некои научници сега мислат дека самата плацента може да биде причина зошто жените се толку непропорционално погодени. Во трудот објавен минатата недела во списанието Trends in Genetics, Мелиса Вилсон, еволутивен биолог, заедно со нејзините колеги од Државниот универзитет во Аризона, објавија објаснување наречено „хипотеза за компензација на бременоста“. Таа сугерира дека се женските имуни системи се ангажирани во жестока затегнувачка војна со плацентата, дури и кога органите не се присутни.

Еве каква е теоријата: Жените – и сите други плацентни цицачи – се развиле така за да бидат бремени поголем дел од нивните возрасни години. Пред почетокот на контролата на раѓањето, тоа било судбината на женскиот пол. Во модерните популации на ловци и собирачи, жените обично имаат по 8 до 12 деца.

Иако имањето толку многу бебиња може да звучи исцрпувачки, женските тела се развиваат на начин кој им овозможува да се справат со тоа. Кога плацентата расте за време на бременоста, органот испраќа сигнали до системот за имунитет на мајката да ја промени својата активност, такашто телото на мајката да не ги отфрли плацентата и фетусот. Ова може да значи и исклучување на имунолошкиот систем на некој начин, или за извесен период. Сепак, преголемото исклучување на имуниот систем, ризикува жените да се чувствителни на патогени, што исто така може да биде лошо за фетусот. Наместо тоа, имуниот систем на мајката се менува на други начини низ текот на зрелоста, сметаат Вилсон и нејзините колеги, за да остане буден против бактериите дури и кога некои од неговите делови стануваат заспани за време на бременоста.

Меѓутоа, работите се комплицираат кога тие бремености не се појавуваат. Денес жените имаат тенденција да имаат далеку помалку деца – во САД, во просек, помалку од две. Вилсон тврди дека во тој случај, отпорноста која имунолошкиот систем на жените ги еволуирала за да се справат со нивната природа, имунолошкиот систем може да стане премногу агресивен, премногу намален. Тој почнува да бара нешта за напад кои не се опасни, и тоа е начинот на кој се појавуваат автоимуни болести.

За милиони години, минус последните 100 години, „имунолошкиот систем очекуваше да има изложеност на плацента“, вели Вилсон. Замислете ако вложувате напор да повлечете нешто тешко, а потоа јажето останува празно.

Ова сигурно не е првата теорија за тоа зошто жените страдаат од автоимуни болести повеќе отколку мажите. Една има врска со протеинот наречен BAFF; друга има врска со фактот дека жените имаат два Х хромозома наместо еден. Начинот на кој Вилсон го објаснува ова, хипотезата за компензација на бременоста синтетизира многу од претходните теории во една и дава еволутивно објаснување. „Тие беа во ред“, вели таа. „Но, секоја гледаше само од својот агол“.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]