Зошто не треба да го терате вашето дете да изеде сè?

Повеќето родители сè уште се водат од тоа дека детето мора да изеде сè од чинијата. Меѓутоа, тоа не е добро за здравјето на детето.

0
234

Родителите често прават грешки кога станува збор за исхраната на децата. Се очекува децата често да јадат сè што ќе им се послужи, а тоа се покажало лошо.

Иако родителите играат важна улога кога станува збор за навиките на јадење кај децата, важно е да не се прават грешки што негативно ќе влијаат на децата, пишува Bright Side.

Децата можеби нема да имаат можност да развијат здрав став кон храната

Децата мора да можат да разберат кога се гладни, а кога се сити.

За да ги научите да имаат нормален став кон исхраната, важно е сами да одлучат колку сакаат да јадат и да застанат во моментот кога нивното тело и ум се целосно задоволни.

Храната станува барометар за успех

Нема потреба да ги фалите децата бидејќи добро јадат. Друга грешка што ја прават многу родители е кога ги караат своите деца затоа што не изеле сè од чинијата, што е штетно за нивните навики во исхраната.

Ја одзема контролата на детето над сопственото тело

Родителите би можеле, за почеток, да се фокусираат на својот авторитет отколку да поттикнуваат избор на здрава храна. Експертите советуваат на децата да им се дозволи да донесуваат сопствени одлуки и да создаваат граници во текот на интеракцијата со храната.

Врската помеѓу телото и мозокот би можела да стане послаба

Кога јадеме, мозокот прима сигнали од дигестивните хормони, зголемувајќи го чувството на ситост. Ако родителите не им дозволат на своите деца да го слушаат нивниот мозок, научниците предупредуваат дека ова може да предизвика долгорочни проблеми.

Децата може да ја замразат здравата храна

Ако искуството со храната што ја нудат родителите е негативно, тогаш постои можност детето да започне да го избегнува тој вид храна, да станува сè попребирливо.

Поради природниот страв од непозната храна, нормално е прво да одбијат да јадат некои производи, но кога одбивањето ќе дојде под притисок да јадат, многу е веројатно дека поврзаноста со тој производ нема да биде позитивна.

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]