Како изгледа отварањето на училиштата во Данска

Во одново отворените училишта во Данска, во екот на пандемијата со коронавирусот, децата имале клупи на растојание од два метри, а во текот на училишните одмори не смееле да си играат во големи групи. Исто така, сите во училиштето морале да ги мијат рацете на секој час

0
590

Неодамна Данска стана првата европска држава која од почетокот на пандемијата на коронавирусот повторно ги отвори своите училишта, па данскиот образовен систем послужи како своевиден експеримент кој може да покаже дали и како училиштата можат да функционираат во екот на пандемија, но и непосредно после кризата предизвикана од коронавирусот, премесува Њујорк тајмс.

Така и 350 ученици од училиштето oд реонот Легумклостер на југот на Данска се вратија на училиште, почитувајќи ги мерките за растојание од два метри.

„Тоа е сосема нов свет. Правевме претходно планови за престој во училиште во екстремни ситуации, како што се терористички напади, но никогаш не сме имале  350 ученици од училиштето Легумклостер Каунти на југот на Данска се вратија на училиште, почитувајќи ги мерките за оддалеченост од два метра.

„Тоа е сосема нов свет. Ние направивме претходни планови да останеме на училиште во екстремни ситуации, како што се терористички напади, но никогаш не сме имале вакви“, рекол директорот на училиштето Тања Линет.

Другите европски земји ги олеснаа ограничувањата за одредени деловни активности или спортски активности, но ниту една земја не дозволи стотици деца да се соединат во училиштата. Затоа, одлуката на Данска е внимателно анализирана во остатокот од светот.немавме такви мерки “, рече директорот на училиштето Тања Линет.

Уште некои европски земји ги ублажија мерките за ограничувања за одредени претпријатија или спортски активности, но ниту една земја не дозволи стотици деца повторно да се собираат во училиштата. Затоа, одлуката на Данска со внимание се анализира во остатокот од светот.

„Кога е време да се отворат училишта, е дилема низ целиот свет, а ние можеби го нудиме одговорот“, рекол заменик-директорот на училиштето во Легумклостер, Фин Кристенсен.

Меѓутоа, кога први правите нешто, уште и го правите тоа во од, се случуваат грешки и воведувањето нови мерки на почетокот изгледа конфузно. Го имаше ова и во Данска.

За да се спречи ширењето на инфекцијата, на родителите не им е дозволено да влегуваат во училиштето, на наставниците не им е дозволено да престојуваат во заедничката канцеларија, а децата имаат клупи на растојание од два метри и не им е дозволено да играат во големи групи за време на паузите. Исто така, сите во училиштето мораат да ги мијат рацете на секој час.

Редовно се врши и дезинфекција на рачките на вратите на секои половина час. Наставниците се должни да одржуваат што повеќе од предавањата надвор, а училиштето ги применува сите инструкции од владата.

Норвешка најави дека ќе го стори истото деновиве, а Германија ќе отвори дел од своите училишта од 4.мај. Сепак, ниту една од овие држави не беше ниту одблиску толку тешко зафатена со коронавирусот како Шпанија кадешто е најавено дека од 27.април шпанските дечиња кои се во карантин од 14-ти март ќе можат конечно малку да уживаат во свежиот воздух.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]