Контрацептивни пилули за мажи

Речиси 70 години, оралните контрацептиви им биле достапни само на жените, но сега, се смета дека наскоро би можеле да добиеме безбедна и ефикасна пилула за контрацепција направена за мажи. Веста доаѓа од истражувачките тимови од Институтот за биомедицински истражувања во Лос Анџелес и од Универзитетот во Вашингтон.

0
71

Во заедничка соработка, научниците од двете институции пронашле начин да се намалат многу хормони кои го контролираат бројот на сперматозоидите, додека, во исто време, ги зачувуваат сексуалните нагони на мажите.

Овој револуционерен нов лек, познат како 11-бета-МНТДЦ, содржи модифицирана синтетичка форма на тестостерон, која ги исцрпува хормоните во тестисите, додека во исто време ги одржува хормоните во други области на нормални нивоа.

Додека и Институтот за биомедицински истражувања во Лос Анџелес и Универзитетот во Вашингтон не се сосема сигурни дали или не оралните контрацептиви ќе бидат ефективни, тие се сигурни дека се безбедни. Тоа е чекор во вистинската насока и, секако, оној што не носи еден чекор поблиску до машките апчиња за контрацепција … но тоа не значи дека е сон што ќе се оствари во скоро време.

Како што рековме, сега кога истражувачите се сигурни дека 11-бета-МНТДЦ е безбеден, време е целосно да се тестира неговата ефикасност. Двете организации проценуваат дека тоа би можело да трае уште една деценија додека докторите не можат да го препишат.

Секако, тоа може да изгледа како долг пат, но фактот дека овие машки орални контрацептиви може да станат секојдневна реалност е важен. За три четвртини од еден век, жените преживеале непријатни несакани ефекти од нивните апчиња за контрацепција; ова конечно може да им овозможи сексуален живот што го заслужуваат!

Би сакале да ги слушнеме вашите ставови за оваа вест! Дали сте изненадени што истражувачите се доближуваат до тоа откритие? Дали вие или вашиот партнер сметате дека би можеле да се договорите да ги употребувате (да ги употребува вашиот партнер)? Дали мислите дека ќе бидат ефикасни?

Фото: Pexels

[better-ads type='banner' banner='999' ]