Ова овошје не смеете да го јадете во текот на менструалниот циклус

Во текот на менструалниот циклус жените мораат да водат сметка за своите физички активности, но и за исхраната. Иако советот е да внесуваме што повеќе течности, особено овошје, постои едно овошје кое би требало да го избегнувате.

0
326

Порталот Well + Good пишува дека во периодот на менструацијата би требало да ги избегнувате сите намирници кои го содржат ензимот бромелаин, кој е познат по тоа што ја поттикнува циркулацијата.

Едно од овошјата кои содржат високо ниво на ензимот бромелаин е ананасот, кој кај жените предизвикува зголемена продукција на бели и црвени крвни зрнца, заради што може да се јави пообилно кварење. Освен тоа, може да предизвика лупење на слузницата на матката.

Во екстремни случаи, преголемото ниво на овој ензим кај трудниците може да предизвика абортус.

Заради тоа се советува веднаш по почетокот на бременоста да се исфрли ананасот од исхраната.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]