Од понеделник, ХРТ 3 започнува да емитува настава на далечина

Хрватската национална телевизија, во соработка со Министерството за образование, ќе спроведе настава на далечина. Од понеделник, 16 март, во 8 часот, на третата програма на ХРТ ќе започне емисија на наставната програма наречена „УЧИЛИШТЕ НА ТРЕТА“

0
388

„Во услови на прогласена епидемија на коронавирус на територијата на Република Хрватска, со цел да се обезбеди континуитет на образовниот процес, Хрватската радио – телевизија е должна да овозможи изведување на наставната програма на далечина. од прво одделение најрано, според четврто одделение на подоцнежен датум “, се вели во соопштението на ХРТ.

Министерството за наука и образование на Република Хрватска е надлежно за обезбедување наставни кадри кои ќе ја одржуваат наставата по одделенија, почнувајќи од прво одделение во најраниот термин, кон четврто одделение во подоцен термин“, стои во соопштението од ХРТ.

Наставата ќе ги следи курикулумите, односно, програмите на наставните предмети во пониските одделенија од основното училиште, а ќе се користат отворени едукативни материјали, материјали од образовната и училишната на ХРТ, како и материјали изработени специјално за оваа пригода. Програмата ќе ги поттикнува учениците на самостојна и креативна работа, а во соработка со своите класни раководители ќе ги продлабочуваат и прошируваат остварувањата на воспитно0образовните исходи.

„Хрватската радио – телевизија, како јавен радиодифузен сервис, се задолжува да ги обезбеди сите потребни услови за изведување на наставната програма на далечина. Во врска со ова, денес во ХРТ се одржа состанок на раководството на ХРТ и претставници на Министерството за наука и образование, каде беа договорени сите детали за проектот, а во име на Хрватската радио – телевизија, одговорно лице за спроведување на оваа одлука и на проектот „Училиште на трета“ е генералниот директор на ХРТ Казимир Бачиќ “, се вели во соопштението.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]