Пет инфекции кои во текот на бременоста можат да доведат до вродени маани кај децата

Стрептококна инфекција од групата Б се предизвикува од бактерија позната како стрептокок од група Б. Овој тип на бактерија природно влегува и излегува од телото, и во повеќето случаи не е штетна. Во ретки случаи, може да предизвика сериозни болести кај луѓе од сите возрасти и може да предизвика сериозна инфекција кај новороденчињата.

0
199

Жените за време на бременоста можат да бидат подложни на одредени видови на инфекции кои можат да имаат сериозни последици за бебето. Во некои случаи, дури и лесна инфекција може да доведе до сериозен проблем што може да стане штетен за мајката, како и за бебето. Ова може да доведе до спонтан абортус, предвремено породување или вродени дефекти кај бебето.

Инфекцијата може да се пренесе дури и на бебето во матката преку плацентата или за време на породувањето.

Инфекциите на кожата, вагината или респираторниот тракт не предизвикуваат сериозни компликации. Тие можат да се лекуваат со земање лекови и со правилно лекување. Сепак, некои специфични инфекции, кои генерално остануваат недијагностицирани поради недостаток на јасни симптоми, можат да бидат опасни за бременоста. Тие можат да доведат до спонтан абортус, мртвородено дете, мала родилна тежина или вродени оштетувања како што се дисфункции на повеќе органски системи кај детето. Раното откривање на инфекцијата и превенцијата се единствените начини да се минимизира ризикот и да се обезбеди здравјето на вашите деца.

Еве пет инфекции кои можат да бидат штетни за време на бременоста:

Цитомегаловирусна инфекција

Инфекцијата со цитомегаловирус (ЦМВ) е најчестата инфекција што може да доведе до вродени маани кај новороденчињата или може да се пренесе на новороденчињата. Жените погодени од ЦМВ за време на бременоста може да имаат зголемен ризик од вроден ЦМВ кај децата при раѓање, воспаление на мрежницата, осип присутен при раѓањето, абнормално мали глави, жолта кожа или мала родилна тежина. Некои доенчиња дури можат да имаат долгорочни невролошки проблеми, а може да поминат години за овие проблеми да се појават и да бидат препознаени. Цитомегаловирусот е природно присутен во животната средина и затоа понекогаш е тешко да се избегне. Бремените жени можат да бидат заштитени со често миење на рацете и избегнување контакт со помали деца кои лесно можат да го шират овој вирус.

Рубеола

Инфекцијата со вирусот на рубеола во текот на првото тромесечје може да биде многу сериозна. Ова може да доведе до спонтан абортус, предвремено раѓање и фетална смрт. Бебињата родени од мајки заразени со вирусот можат да страдаат од состојба наречена синдром на вродена рубеола.

Синдром на конгенитална рубеола може да се манифестира со спонтан абортус или вродени малформации на некои органи, глувост и ментална ретардација. Нема лек за оваа состојба. Бремените жени мора да се вакцинираат против вирусот на рубеола пред бременоста за да развијат имунитет и да избегнат компликации.

Стрептокок од групата Б.

Стрептококна инфекција од групата Б се предизвикува од бактерија позната како стрептокок од група Б. Овој тип на бактерија природно влегува и излегува од телото, и во повеќето случаи не е штетна. Во ретки случаи, може да предизвика сериозни болести кај луѓе од сите возрасти и може да предизвика сериозна инфекција кај новороденчињата. Вирусот обично се пренесува од мајка на дете за време на породувањето, бидејќи бактериите можат да бидат присутни во вагината или ректумот на мајката. За време на бременоста, бактериите можат да предизвикаат внатрешно воспаление, а исто така и мртвородено бебе. Доколку не се лекува, инфекцијата може да предизвика вродени дефекти кај детето, вклучително и губење на слухот или видот и ментални проблеми.

Вирус Зика

Инфекцијата со вирусот Зика ја шири комарецот Аедес, кој пецка преку ден. Исто така, може да се пренесе сексуално од една на друга личност. Кога е заразена со овој вирус, мајката може да ја пренесе инфекцијата на бебето што може да доведе до сериозно вродено оштетување, вклучувајќи микроцефалија и абнормалности во мозокот.

Токсоплазмоза

Инфекцијата со токсоплазмоза е предизвикана од паразитот Токсоплазма гонди. Оваа инфекција главно се шири од мачки кои се заразуваат со јадење глодари и птици заразени со овој паразит. Затоа, на бремените жени им се препорачува да избегнуваат да го менуваат песокот на мачките, бидејќи паразитот главно се пренесува преку измет. Покрај тоа, недоволно термички обработено месо, како и загадена вода и почва исто така може да ја предизвикаат оваа инфекција, пишува Times Of India.

Фото: Pexels

loading...