Седум работи за кои никогаш не треба да разговарате со вашите родители

Дури и во односот со сопствените родители, добро е да се имаат здрави граници, а еве некои теми за кои не би требало да разговарате со родителите.

0
329

Ако сте среќни што имате отворена, здрав однос со своите родители, можеби ќе им дозволите да учествуваат во сите аспекти од вашиот живот. Сепак, постојат ситуации кога нивното учество ги комплицира работите наместо да ви помага. Ако нивните очекувања се инвазивни, дури и ако се добронамерни, во ред е да се повлече линија.

Дури и во односот со сопствените родители, добро е да се имаат здрави граници, а еве некои теми за кои не би требало да разговарате со родителите.

1. Како да ги воспитувате своите деца
Да се ​​биде родител понекогаш изгледа како да живеете во хаос кој нема крај, па затоа искусните баба и дедо понекогаш може да бидат спас. Но, понекогаш бабите и дедовците можат да се мешаат во вашиот стил на родителство и активно да се трудат да го поништат она што вие толку тешко сте го постигнале. Слушањето критики е исто така фрустрирачко. Стиловите на родителство се менуваат од генерација на генерација, така што нивните идеи би можеле да бидат застарени, па дури и контрапродуктивни.

Ако сакате да ги прашате за совет, сторете го тоа. Во спротивно, игнорирајте ги несаканите предлози.

2. Проблемите на вашиот партнер
Без разлика дали станува збор за тековни потешкотии на работа, здравствени проблеми или невообичаени карактерни црти на вашиот партнер, подобро е да не ги коментирате со вашите родители. Најдобро е да разговарате за овие работи со вашиот партнер, без присуство на вашите родители.

Прекумерното споделување детали за животот на вашиот партнер може да се смета за повреда на неговата приватност. Можеби тој не сака деталите за нив да бидат споделени со вашето семејство и подобро е да не ја изневерувате неговата доверба.

3. Вашите односи со другите членови на семејството
Родителите не треба да ги следат и знаат сите детали за вашите односи со другите членови на семејството, особено ако има несогласувања меѓу вас. Вашиот однос со роднините може да функционира единствено под ваши услови, наместо да го надгледуваат родителите.

4. За работи за кои нема да ги послушате нивните совети
Одлучивте да го сторите тоа на ваш начин? Немојте да им го кажувате тоа. Родителот може да се чувствува отфрлен ако сфати дека неговото дете воопшто не го послушало неговиот совет, туку го сторило сосема спротивното.

5. Вашиот животен стил
Постојат некои аспекти од вашиот живот на кои не сакате да им го свртите вниманието на родителите. Можеби практикувате нездрава исхрана или имате нездрав распоред на спиење или низа романтични неуспеси. Можеби сте љубител на опасни спортови и тоа за вас е само рутина и хоби, но за вашите родители може да изгледа како несовесно и опасно однесување.

6. Нивните грешки во родителството
Никој не е совршен и вашите родители веројатно направиле нешто што ве повредило како дете. Детската траума може да има големо влијание врз вашиот живот, но не треба постојано да ја истакнувате пред вашите родители. Наместо тоа, пофалете ги за позитивните работи што ги направиле и кажете им дека го цените тоа.

7. Конфликтите во вашите врски
Сите парови понекогаш се караат и ова е нормално. Сепак, не е паметно да избегате веднаш и да им се жалите на вашите родители за тоа како вашиот партнер направил грешка. Можеби ќе се расправате денес, ќе се смирите утре и ќе продолжите понатаму, додека родителите веројатно нема да му простат на оној што ве повредил. Помала расправија може засекогаш да ја уништи сликата што вашиот партнер/партнерка ја има во нивните очи. Родителите се заштитнички настроени, затоа не ги вклучувајте во минливите проблеми со вашиот партнер/ка.

Фото: Unsplash

loading...