Со оргазам, масажа и термофор против менструалните болки

Ако сте од оние кои секој месец се справуваат со болни менструални циклуси, еве неколку совети како да ги ублажите менструалните болки на природен начин

0
103

Оние денови од месецот се посебно непријатни за сите жени. Некои жени имаат среќа и немаат болна менструација, но многумина страдаат од силна болка во долниот дел на стомакот и грбот.

За да ги направат овие денови од месецот што е можно полесни, многу жени се вртат кон лековите против болки, но постојат многу природни начини кои се многу ефикасни кога станува збор за ублажување на менструалните болки.

Еве неколку примери како да ги запрете менструалните грчеви и болките на природен начин.

1. Топлина

Затоплувањето на долниот дел на стомакот и грбот може да помогне. Ставете го термофорот на болниот дел и опуштете се, ако немате термофор, болното место можете да се завиткате околу болното подрачје со ќебенце.

2. Фетус положба

Позицијата на фетус е многу удобна кога станува збор за менструалните грчеви. Затоа, затоплете се и легнете во положба на фетус и, по околу половина час, болката треба да се намали.

Здрав начин на живот

Подобро да се спречи отколку да се лекува е поговорка која важи и за болните менструации. Затоа, физичката активност и здравата исхрана ќе ги спречат болните грчеви за време на менструалниот циклус.

4. Масажа

Масажата, исто така, може да помогне при грчеви во менструалниот циклус. Ставете ги дланките во центарот на стомакот и правете кругови со лесен притисок, а потоа ставете ги средните прсти и показалците од двете раце на папокот и притискајте го стомакот.

5. Оргазам

Оргазмот е исто така ефикасен лек за болните менструации. За време на оргазмот се ослободува хормонот ендорфин, кој веднаш го подобрува расположението, а исто така го релаксира целото тело, вклучувајќи ги и згрчените мускули во интимното подрачје.

Фото: Pexels

loading...