Стручњаците предупредуваат: Кога на детето ќе му дадете таблет или телефон, како да му давате шише вино или грам кокаин

Користењето на паметни телефони и други уреди стана потполно неконтролирано, па кај децата сé почесто се појавува зависност, каков што е случајот со дрогата и алкохолот.

0
429

Паметните телефони кај децата и тинејџерите можат да создадат зависност иста како дрогата и алкохолот.

До ова шокантно откритие дошле светските научници и лекари кои тврдат дека кога на детето ќе му дадете во рака паметен телефон, тоа е исто како да сте им дале грам кокаин.

Стручњакот за болестите на зависностите Менди Салигари уштево2017.годинаго свртела вниманието на овој проблем и објаснила дека Снепчет и Инстаграм можат да бидат еднакво опасни во доздавањето на зависности кај тинејџерите баш како дрогатаи алкохолот.

Секогаш им велам на луѓето, кога на детето му давате таблет или телефон, всушност им давате шише вино или грам кокаин. Зошто им посветуваме толку малку внимание на тие работи, во споредба со дрогата и алкохолот, кога тие дејствуваат на истите мозочни импулси“, истакнала Салигари.

И други стручњаци, психијатарти и психотерапевти се согласуваат дека зависноста од смартфоните може да се споредува со зависноста од хероин.

Фото: Pixabey

[better-ads type='banner' banner='999' ]