9 работи кои не би смееле да му ги браните на своето дете

Психолозите сметаат дека ограничувањата му овозможуваат на детето да се чувствува посигурно и смирено, но овие специфични ограничувања можат да го направат токму спротивното.

0
2031

Според психолозите некои ограничувања кои им се поставуваат на децата не само што можат кај нив да предизвикаат несигурност туку и да ги забават во развојот.

Еве кои се тие:

  1. Не им ги забранувајте нивните милион прашања
  2. Не им го забранувајте плачењето
  3. Ниту себичноста кога станува збор за нивните играчки
  4. И тие вам слободно нека ви кажат „не“
  5. Не им забранувајте да вреват, особено кога сте надвор. Деца се, сетете се.
  6. Не им забранувајте да се плашат – а особено не ги засрамувајте заради тоа.
  7. Не им ги бранете нивните мали тајни – тајните се тука за да се чуваат, а за да зборувате за нив пред сите.
  8. Не им ја забранувајте љубомората ниту лутината – тоа се чувства кои исто така мора да ги спознаат.
  9. Не им ги забранувајте грешките – не ги побрзувајте, и не ги кудете затоа што се бавни и неспретни.
[better-ads type='banner' banner='999' ]