10 причини зошто трудниците треба да јадат смокви

Смоквите се едно од најстарите култивирани овошни дрвја, кое датира најмалку 5000 години пред Христа.

Ценети уште од дамнешно време поради нивните афродизијачки својства, смоквите се сметаат за симбол на плодноста во многу култури.

Старите мислеле дека млечно-белата супстанција (всушност природен латекс) што капе од исеченото стебло претставува „универзална енергија“ и се користи за лекување на неплодност и за поттикнување на здрава лактација.

Се чини дека има одредена вистина во овие приказни.

Еве десет фасцинантни факти за смоквите кои ги прават неверојатен додаток во сечија исхрана, особено за трудниците.

Смоквите имаат повеќе минерали од кое било друго обично овошје или зеленчук.

Тие се особено богати со калциум, железо, калиум и цинк, клучни хранливи материи за здрава бременост.
Високата содржина на калиум во смоквите може да помогне во контролата на крвниот притисок, а со тоа и хипертензијата поврзана со прееклампсија, опасна состојба во бременоста.

Содржината на минерали во смоквите е многу слична со онаа на мајчиното млеко!

Смоквите имаат највисока содржина на влакна од кое било вообичаено овошје.

Богати и со нерастворливи и растворливи влакна, смоквите навистина помагаат во ублажување на запекот кој е толку чест за време на бременоста.
Смоквите содржат протеолитички ензим кој исто така го помага варењето, кое природно се забавува за време на бременоста.
Смоквите се многу алкални, а со тоа и алкализирани, што се покажало дека ја потиснува желбата за храна.

Ова може да помогне да се контролираат оние нездрави нагони кои можат да ја саботираат здравата исхрана за време на бременоста.
Смоквите се богати со витамин Б6, за кој долго време се сметаше дека е корисен за ублажување на утринската мачнина.
Дури и листовите од смокви се лековити

Консумацијата на листови од смокви ја намалува, па дури и ја елиминира потребата од инсулин кај дијабетичарите.

Затоа, нивното земање може да помогне за да се контролира или да се избегне гестациски дијабетес.

Понатаму, оваа способност за балансирање на нивото на шеќер во крвта треба да помогне во ублажување на цела низа симптоми – од утринска мачнина до промени во расположението.
Сувите смокви содржат значителни количини на Омега-3 масни киселини, кои се неопходни за оптимален развој на плодот.

Конзумирањето обилни количини на Омега-3 за време на бременоста е исто така поврзано со помала инциденца на предвремено породување.
Псорален, хемикалија која се наоѓа во смоквите, се користи за лекување на многу проблеми со пигментацијата на кожата и може да биде корисен за спречување на мелазма, „маска на бременоста“.
Сепак, треба да бидете внимателни!

Прекумерното консумирање може да има лаксативно дејство, да доведе до грчеви или дијареа, што создава ризик од дехидрација.

Преголемата количина може да предизвика нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта и намалување на крвниот притисок, што предизвикува низа непријатни симптоми како слабост и вртоглавица.

Неколку смокви дневно ќе бидат сосема доволни за засладување и полнење на организмот со важни хранливи материи за растот и развојот на детето.

бременостсмоквихрана