6 намирници кои децата не треба често да ги јадат

Прехранбените навики што ќе ги прифатиме на рана возраст ќе одредат каква храна ќе претпочитаме подоцна во животот.

Сите понекогаш му нудиме на детето „брза“ храна, најмногу поради недостаток на време, но кои се работите што треба да ги избегнуваме?

Секако избегнувајте високо преработена и рафинирана храна, која содржи многу малку неопходни хранливи материи и нема нутритивно богатство, туку само дава енергија.

Никому не му требаат таканаречени празни калории, особено не на децата кои растат и се развиваат и чии тела и мозоци се развиваат и имаат потреба од квалитетна храна.

Флипс (смоки)

Најчесто содржи сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијални алергени кикиритки и/или разни зачини во прав и засилувачи на вкус. Според нутриционистите, соодветен предлог за замена се експандирани житарки, како што е флипс од пченка без сол и зачини, крекери од ориз или пченка без сол, флипс од просо, амарант или крекери направени од други цели житарки.

Мајонез

Содржи жолчка од јајце и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува, наместо тоа, воведете во исхраната јајца.

Постојат многу овошни алтернативи за мајонезот, како што е авокадото, кое поради одличната содржина на омега масни киселини може да биде одлична кремаста масна состојка во рецептите за бебешка каша.

Мајонезот во основа се прави од јајца, кои се алергени.

Виршли

Преработена храна направена од свинско и/или говедско месо, а сега и од пилешко месо, маснотии и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 10%.

Поради ниската содржина на протеини, не се класифицира како нутритивно вреден производ за исхрана на децата. Напротив, виршлите и паштетите, освен што содржат масти и секакви други месни материи кои во никој случај не се погодни за исхрана на децата, содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамати и сл.) кои можат да предизвикаат и алергиски реакции.

Паштета

Паштетата е производ од различни видови месо, машински откостено месо, маснотии и сврзно ткиво, отпадоци и дополнителни состојки.

Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 8%.

Препораки за адекватна замена се месните каши, а подоцна и домашните паштети, кои се подготвуваат од парчиња варено месо, зеленчук, зачини и растителни масла и им се нудат на децата како хранливо комплетен оброк.

Пекарски производи

Повеќето од нив содржат бело брашно, односно изобилство скроб кој само дава енергија и квасец кој може да создаде непријатна надуеност, па затоа е подобро да се препорача интегрално печиво или леб со оброкот, додека крофните, кроасаните и другите производи треба да се заменат со некое домашно печиво.

Слатки

Рафинираниот бел шеќер не му дава на телото некои важни хранливи материи. Сахарозата се наоѓа во намирници како што се слатките, десертите и соковите, но овој шеќер често се крие во некои намирници како што се житарките за појадок, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук и разни готови супи и сосови, на пример кечап. Прекумерното консумирање шеќер е главен фактор на ризик за забен кариес, вишок телесна тежина и дијареа кај децата.

Исто така, слатките помеѓу оброците го намалуваат апетитот и детето не е гладно за време на ручекот. Лошо делуваат на забите, можат да предизвикаат дебелина и нарушување на метаболизмот на гликозата.