Нова студија на британски научници од Универзитетот Дурхам дава фасцинантен увид во развојот на сетилата кај бебињата додека се уште во утробата на нивните мајки. Користејќи напредни 4D ултразвучни скенирања, за прв пат се забележани изразените реакции на неродените бебиња на различни вкусови што ги консумираат нивните мајки, и тоа во реално време, пишува Здравје Хина.
Научниците ги набљудувале изразите на лицето на сто фетуси помеѓу 32-та и 36-та недела од бременоста откако нивните мајки консумирале капсули со прав од кељ или морков. Резултатите се јасни: бебињата изложени на вкусот на моркови често се „насмевнувале“, додека оние што вкусиле кељ реагирале со гримаси што личеле на плачење.
„Беше неверојатно да се набљудуваат овие изрази во живо и да се споделат со родителите. За прв пат можеме да видиме како бебињата реагираат на мириси и вкусови додека се уште во утробата“, рекла водителката на студијата, докторантката Бејза Устун.
Студијата ги потврдува долгогодишните претпоставки дека фетусите можат да ги почувствуваат вкусовите и мирисите со голтање и вдишување на амнионската течност. Сепак, досега, сите докази доаѓаа од студии спроведени по раѓањето. Ова е прва студија што дава директен визуелен доказ дека овие сетила се активни дури и пред раѓањето.
„Изложеноста на фетусите на различни вкусови може да помогне во намалувањето на пребирливоста во исхраната кај децата“
Експертите од Лабораторијата за неонатални и фетални истражувања веруваат дека исхраната на бремените жени може да влијае на развојот на идните преференции за храна кај нивните деца. Професорката Надја Рајсланд, коавторка на студијата, ги истакнала потенцијалните придобивки: „Изложеноста на фетусите на различни вкусови, дури и оние што возрасните често ги одбиваат, како што е кељот, може да помогне во намалувањето на пребирливоста во исхраната кај децата подоцна во животот“.
Професорката Џеки Блисет од Универзитетот Астон додала дека повторното изложување на фетусите на „несакани“ вкусови може да резултира со подобро прифаќање на овие намирници по раѓањето: „Планираме да истражиме дали негативните реакции се намалуваат со текот на времето, што би отворило нови можности за обликување на поздрави навики во исхраната од рана возраст“.
Студијата, објавена во престижното научно списание „Psychological Science“, би можела да отвори ново поглавје во разбирањето на сензорниот развој и важноста на пренаталната исхрана.