Дали трудниците смеат да јадат месо од скара?

Сезоната на скари започнува, а познато е дека упатствата за исхрана за бремени жени нагласуваат дека бремените жени треба да внимаваат да не јадат месо и друга храна од животинско потекло која не е доволно термички обработена. Потенцијалните бактериски инфекции можат да му наштетат на здравјето на мајката и детето, па затоа се препорачува храната темелно да се зготви или испече.

Но, покрај инфекцијата, печеното месо претставува уште една опасност за здравјето на детето. Имено, во студија објавена во списанието Nutrition, е покажано дека бремените жени кои често консумираат печено месо во третиот триместар од бременоста раѓаат деца со помала родилна тежина за речиси 200 г. За ова одговорноста е на полицикличните ароматични јаглеводороди, кои се создаваат при печење месо на скара. Тие можат да се вдишат преку воздухот или да се апсорбираат преку кожата.

Што се PAH соединенија?
Печењето или пржењето месо, но и риба, на отворен оган, како што е скара, и на високи температури, доведува до контаминација на храната со соединенија што го менуваат генетскиот материјал на организмите. Мутациите доведуваат до формирање на канцерогени соединенија како што се хетероциклични амини и полициклични ароматични јаглеводороди (PAH соединенија) кои се таложат на површината на подготвената храна.
Покрај храната, канцерогените PAH соединенија може да се вдишат, да се најдат во домашната прашина, контаминираната почва и вода, а може да се апсорбираат и преку кожата.

PAH соединенијата ја преминуваат плацентата и можат да се врзат за ДНК и да влијаат на репликацијата на ДНК. Фетусот и децата во развој се исклучително чувствителни на токсини, а неодамна е објавено дека изложеноста на PAH соединенија во тој период може да влијае на когнитивниот развој на децата.

Не се сите скари исти
Едноставно кажано, печеното месо или риба е извор на опасни соединенија кои можат да предизвикаат рак ако се консумираат долгорочно. Но, не се сите скари подеднакво опасни. Имено, електричната скара не претставува опасност бидејќи формирањето на опасни соединенија бара согорување на органска материја, како што се дрво, јаглен и гас, бидејќи кога стопената маст капе врз изворот на топлина, честичките се дисперзираат и се таложат на површината на месото и рибата.

месо на скараскаратрудници