Кога станува збор за исхраната на децата, новите родители треба да бидат добро информирани за да ги донесат најдобрите одлуки за своето семејство.
Еве ги резултатите од новите истражувања кои би можеле да го променат начинот на кој гледате на доењето.
Аверзија кон доењето
Одбивноста кон доењето, феномен во кој мајките чувствуваат одбојност во текот на целото доење, е пораспространета отколку што вообичаено се верува. За разлика од дисфоричниот рефлекс на исфрлање на млекото (D-MER), кој вклучува негативни емоции само во текот на испуштање на млекото, реакцијата од аверзија при доењето (BAR) се јавува во текот на целото доење.
Една неодамнешна австралиска студија анкетирала повеќе од 5.000 жени, откривајќи дека секоја петта искусила BAR. Повеќето од овие жени се соочиле со предизвици со доењето, но 82,5% го оцениле нивното целокупно искуство со доењето како позитивно.
Аверзијата кон доењето е почеста кај прворотките, оние кои дојат во тандем или оние кои дојат за време на овулацијата или менструацијата. Поддршката и разбирањето, по можност од консултант за лактација или професионалец за ментално здравје, е од клучно значење за жените кои имаат аверзија кон доењето.
Доењето е „скапо“
Според Psychology Today, доењето може да ги чини семејствата до 10.000 долари (повеќе од 9.000 евра) годишно. Спротивно на популарното верување дека доењето е бесплатно, една неодамнешна студија покажала дека доењето повлекува трошоци, првенствено поврзани со значителниот временски ангажман што го бара од мајките.
Проценетиот трошок се движи од 8.640 до 11.611 долари годишно, со мал дел кој се издвојува за опрема и поддршка. Главната компонента е опортунитетниот трошок на времето на мајката, проценет на 3–4 часа дневно, што е 7,939–10,585 долари годишно според минималната плата во САД.
Додека семејствата со повисоки примања би можеле да се справат со оваа обврска, семејствата со пониски примања би можеле да имаат тешкотии.
Препознавањето и реалното проценување на трошоците за доење може да помогне да се отстранат бариерите, особено за семејствата со ниски приходи, а потребни се и поддршка за доење на работа (сместување) и платено семејно отсуство.
Мајчиното млеко содржи молекула која помага да се подобри поврзаноста на мозокот
Мајчиното млеко содржи молекула на шеќер, мио-инозитол, кој ја подобрува поврзаноста на мозокот. Студијата од јули 2023 година покажала дека мио-инозитолот, присутен во високи концентрации во раното доење, придонесува за подобрување на поврзаноста на мозокот.
Оваа молекула на шеќер останува во мајчиното млеко до 12 месеци. Иако студијата не потврдува дали оваа молекула го прави мозокот поефикасен или поинтелигентен, таа нагласува три клучни аспекти:
мајчиното млеко не само што обезбедува храна и калории, туку и микронутриенти неопходни за развој на мозокот
придобивките се конзистентни без оглед на исхраната или местото
мајчиното млеко се прилагодува на развојните потреби на бебето, произведувајќи мио-инозитол кога на доенчето му е најпотребно во текот на првите месеци од животот.