Кои риби и морски плодови не треба да се јадат во бременоста: Збунувачки насоки во врска со консумирањето на риба


Ако не сте сигурни дали е безбедно да јадете морска храна за време на бременоста, не сте единствени. Исхраната во текот на бременоста може да биде збунувачка, особено кога станува збор за насоките за риба и морска храна.

Кои се добрите и лошите страни на консумирањето на морска храна за време на бременоста?
Морската храна, вклучувајќи риба и школки, може да биде одличен извор на протеини, железо и цинк, „клучни хранливи материи за растот и развојот на вашето бебе.

Омега-3 масните киселини во многу риби, вклучително и докозахексаенската киселина (DHA), исто така може да го поттикнат развојот на мозокот на вашето бебе.

Но, некои видови морски плодови – особено големите, грабливи риби, како што се ајкулите, сабјарките, кралските скуши и морските риби – можат да содржат високо ниво на жива.

Иако живата во морската храна не е загрижувачка за повеќето возрасни, треба да се преземат посебни мерки на претпазливост за време на бременоста.

Ако редовно јадете риба богата со жива, супстанцијата може да се акумулира во вашиот крвоток со текот на времето, па не е лоша идејата да го исфрлите овој вид риба од вашата исхрана или да ја намалите кога планирате бебе.

Премногу жива во крвотокот на бремената жена може да го оштети мозокот и нервниот систем на бебето во развој.

Колку морска храна се препорачува?

Американската администрација за храна и лекови (ФДА) и Агенцијата за заштита на животната средина (ЕПА), како и Насоките за исхрана на Американците, препорачуваат трудниците да јадат 225 грама до 340 грама разновидна морска храна и риба неделно, но од оние со помали нивоа на жива. Тоа се околу две до три порции неделно.

Што е безбедно за јадење?
Јадете разновидна морска храна која содржи малку жива и е богата со омега-3 масни киселини, како што се:

Лосос
Инчуни
Харинга
Сардини
Слатководна пастрмка
Пацифичка скуша

Други безбедни риби и морски плодови се:

Шкампи
Бакалар
Тилапија
Сом
Конзервирана лесна туна (сепак, ограничете ја белата (албакор) туна и стековите од туна на 170 грама неделно)

Дополнителни упатства за морска храна за време на бременоста

Размислете за овие мерки на претпазливост:

  1. Избегнувајте големи риби грабливки. За да ја намалите изложеноста на жива, не јадете ајкула, сабјарка, кралска скуша или риба.
  2. Прескокнете сирова риба и школки. За да избегнете штетни бактерии или вируси, не јадете неварена риба и школки, вклучително и остриги, суши, сашими и разладени неварени морски плодови со ознака nova style, чаден лос или друга чадена или сушена риба што не е целосно зготвена.
  3. Доколку патувате и јадете риба од локалните води, обрнете внимание на советите на локалните лекари и гинеколози. Ако советот не е достапен, ограничете ја рибата од локалните води на 170 грама неделно.
  4. Подгответе ја рибата правилно. Повеќето риби треба да се готват на внатрешна температура од 63C. Рибата е готова кога ќе се одвои и ќе изгледа непроѕирно. Гответе ги ракчињата и јастогот додека месото не стане бисерно и непроѕирно. Гответе школки и остриги додека не се отворат нивните лушпи. Отфрлете ги сите што не се отвораат.
  5. Иако живата може да му наштети на мозокот на бебето во развој, конзумирањето на просечни количества морска храна со малку жива во текот на бременоста не е докажано дека предизвикува проблеми. И омега-3 масните киселини во многу видови риби можат да промовираат здрав когнитивен развој кај бебињата. Сè додека избегнувате риба за која се знае дека е богата со жива или загадена со загадувачи, морската храна може да биде редовен дел од вашиот план за здрава исхрана за време на бременоста.