Медот се користи како храна и како лек уште од античко време. Се споменува во разни книги, свети текстови и писма. Медовото пиво спаѓа во категоријата стари руски алкохолни пијалаци. Ова е вкусен пијалак кој има вкус на традиционално пиво.
Некогаш одамна, невестите пиеле пијалак на база на мед во текот на 30 дена по венчавката за да ја поттикнат плодноста. Терминот „меден месец“ потекнува од овој обичај.
Овој стар пијалак се состоел од ферментирана мешавина од слад и мед, со малку арома по желба. Подоцна, сладот бил заменет со хмељ. Правењето пиво од мед е комплицирано, па затоа денес се користи алтернатива.
Пиво од мед
Уште тогаш се сметало дека овој пијалак благотворно делува на женските полови жлезди, а тоа го потврдува и денешната анализа на состојките. Имено, овој еликсир е богат со витамин Е и аспарагинска киселина. Медот содржи и траги од естроген, еден од хормоните првенствено синтетизиран од јајниците, кој игра важна улога во женската сексуалност. Подоцна се покажало дека и хмељот содржи значителни количини на естроген.
Подготовката на овој напиток, според стариот рецепт, е доста комплицирана, па денешните билкари советуваат да пиете чај од хмељ засладен со мед.
Технички, цвеќињата на ова растение се одгледуваат ширум светот поради нивните цветни шишарки, од кои многу се користат за правење на пиво.
Рецепт за чај од хмељ и мед:
Во порцелански сад ставете од 25 до 30 грама хмељ и прелијте го со половина литар зовриена вода. Оставете да отстои 15 минути, а потоа процедете го чајот. Чајот испијте го половина час пред оброк, засладувајќи го со лажица мед.
Користењето на хмељ може да го ублажи немирот, да ви обезбеди поквалитетен сон и да ги намали стресот и анксиозноста.
Медот се користи како храна и како лек уште од античко време. Се споменува во разни книги, свети текстови и писма. Медовото пиво спаѓа во категоријата стари руски алкохолни пијалаци. Ова е вкусен пијалак кој има вкус на традиционално пиво. Се добива со алкохолно вриење хрането со храна (мешавина од мед и вода) со хмељ и со додавање на пивски квасец.
Некогаш одамна, невестите пиеле пијалак на база на мед во текот на 30 дена по венчавката за да ја поттикнат плодноста. Терминот „меден месец“ потекнува од овој обичај.
Овој стар пијалак се состоел од ферментирана мешавина од слад и мед, со малку арома по желба. Подоцна, сладот бил заменет со хмељ. Правењето пиво од мед е напорно, па затоа денес се користи алтернатива.
Пиво од мед
Уште тогаш се сметало дека овој пијалак благотворно делува на женските полови жлезди, а тоа го потврдува и денешната анализа на состојките. Имено, овој еликсир е богат со витамин Е и аспарагинска киселина. Медот содржи и траги од естроген, еден од хормоните првенствено синтетизиран од јајниците, кој игра важна улога во женската сексуалност. Подоцна се покажало дека и хмељот содржи значителни количини на естроген.
Подготовката на овој напиток, според стариот рецепт, е доста комплицирана, па денешните билкари советуваат да пиете чај од хмељ засладен со мед.
Технички, цвеќињата на ова растение се одгледуваат ширум светот поради нивните цветни шишарки, од кои многу се користат за правење на пиво.
Рецепт за чај од хмељ и мед:
Во порцелански сад ставете од 25 до 30 грама хмељ и прелијте го со половина литар зовриена вода. Оставете да отстои 15 минути, а потоа процедете го чајот. Чајот испијте го половина час пред оброк, засладувајќи го со лажица мед.
Користењето на хмељ може да го ублажи немирот, да ви обезбеди поквалитетен сон и да ги намали стресот и анксиозноста.