Зошто жените во менопауза треба да пијат сок од цвекло?

Сокот од цвекло е богат со нитрати, кои ја подобруваат циркулацијата и снабдувањето со кислород во мозокот.

Ако на тоа го додадеме и ефектот врз хормоните испитани во некои лабораториски студии, јасно е дека постојат причини жените во менопауза да го вклучат овој пијалак во изборот на храна.

Кои корисни состојки ги содржи сокот од цвекло и зошто е корисен за жените во менопауза?

Антиоксидантите во сокот од цвекло го помагаат функционирањето на црниот дроб, како и ефикасната детоксикација на телото за време на менопаузата.

Соодветниот избор на храна за време на менопаузата може да ја олесни оваа фаза од животот на жената со обезбедување на есенцијалните хранливи материи.

Неколку други состојки во цвеклото и нивниот потенцијал се истражени во студиите, вклучувајќи ја нивната способност да влијаат на рамнотежата на хормоните и метаболизмот, јачината на коските и целокупното здравје.

Фитоестрогените во одредени намирници (соја, ленено семе, цвекло…), практично, го „имитираат“ естрогенот, со можно ослободување од топлите бранови и помалку промени во расположението. Храната богата со калциум ги зајакнува коските, намалувајќи го ризикот од остеопороза.

Омега-3 масните киселини имаат корист за здравјето на срцето. Тоа е од витално значење за жените во менопауза.

Имено, докажано е дека кардиоваскуларните ризици се зголемуваат по оваа фаза од репродуктивниот период.

Храната богата со растителни влакна помага да се контролира телесната тежина.

Го стабилизира нивото на шеќер во крвта, минимизирајќи го заморот и намалувајќи ги промените на расположението.

Овошјето и зеленчукот богати со антиоксиданти се борат против оксидативниот стрес, помагајќи ѝ на кожата и на општото здравје.

Општо земено, урамнотежената исхрана може многу да помогне во контролирањето на симптомите и подобрување на квалитетот на животот за време на менопаузата.

Дали сокот од цвекло влијае на хормоналниот статус?

Д-р Мадхур Шарма, гинеколог во болницата Махур (Индоре, Индија), ги опишува начините на кои цвеклото може да помогне во ублажувањето на симптомите на менопауза:

Покрај ефектот на фитоестрогените врз регулацијата на нивото на хормоните, што потенцијално ги ублажува најинтензивните симптоми на менопауза (топли бранови и промени во расположението), консумирањето цвекло е форма на природна поддршка за хормоналната рамнотежа.

Железото во сокот од цвекло се бори со заморот и го зголемува нивото на енергија.

И тоа често се случува за време на менопаузата поради хормоналните промени.

Антиоксидантите, кои се наоѓаат во сокот од цвекло, ја помагаат функцијата на црниот дроб.

Покрај тоа, тие се многу важни за метаболизмот на хормоните и ефикасна детоксикација на телото за време на менопаузата.

И другите корисни состојки на цвеклото потенцијално влијаат на когнитивните функции и поголема ментална јасност.

Сокот од цвекло може да помогне да се намалат некои други здравствени ризици кај жените во менопауза

Д-р Шарма додава дека сокот од цвекло е богат со витамини (како фолна киселина и витамин Ц) и минерали (манган и калиум).

Сите тие се потребни за поддршка на целокупното здравје за време на менопаузата бидејќи обезбедуваат основни хранливи материи за голем број телесни функции.

„Способноста на цвеклото да ја подобри циркулацијата е особено корисна за време на менопаузата, бидејќи ги решава потенцијалните проблеми на ефикасност и забавување на циркулацијата.

Содржината на силициум диоксид во цвеклото ја поддржува цврстината и густината на коските, што е неопходно за одржување на силата на мускулите за време на транзицијата на хормоналните промени во менопаузата.

Важно е уште еднаш да се нагласи улогата на нитратите.

Тие го намалуваат ризикот од срцеви заболувања кај жените, кој се зголемува за време и по менопаузата“, вели д-р Мадхур Шарма, кој се занимава со темата менопауза користејќи холистички пристап.