Прирачник за новопечени родители

Патронажните сестри ќе го поделат Водичот за родители изработен со финансиска поддршка од УНИЦЕФ на родителите на сите новородени деца во земјата при својата прва посета.

0
1986

Денеска, на меѓународниот ден на акушерките, во „Холидеј Ин“, заменик претставникот на УНИЦЕФ Елспет Ериксон и претседателката на Здружението на медицински сестри, акушерки и техничари на Република Македонија, Велка Лукиќ, го претставија првиот водич за родители на деца од 0 до 3 години.

Овој водич е изработен во соработка со Министерството за здравство, Здружението на педијатри, Здружението на неонатолози и Здравствен дом – Скопје со поддршка од Детскиот фонд на Обединетите нации (УНИЦЕФ).

Родител се станува природно – но да се биде добар родител треба знаење.  Водичот за родители содржи совети и информации за се што треба да знае еден родител за најважните аспекти на здравјето, растот и развојот вклучувајќи правилна исхрана и доење, календар на имунизација, дијаграми на раст во висина и тежина, орално здравје, безбедност на детето и стимулација на менталните, физички, социјални и емоционални вештини.

Патронажните сестри ќе го поделат овој Водич за родители на родителите на сите новородени деца во земјата при својата прва посета и ќе им помогнат на родителите што подобро да го користат за да можат да го мерат растот и развојот на своето дете.  Исто така патронажните сестри ќе можат да го следат целосниот развој на бебињата и на малите деца,  да идентификуваат рани знаци на развојни тешкотии и да обезбедат поддршка за родителите и семејствата.

Со помош на овој прирачник сите родители ќе добијат можност да го прават најдоброто што можат во грижата за своите деца.

Водичот за родители можете да го симнете на овој линк.

[better-ads type='banner' banner='999' ]