Дали плескањето по газот може трајно да ја смени личноста на детето?

Истражувачи од Универзитетот на Тексас во Остин и Универзитетот во Мичиген составиле извештај кој го потврдува актуелното верување дека плескањето може да има негативен психолошки ефект врз детето, дури и во годините потоа.

0
637

Без разлика дали сте поддржувач на дисциплинирањето на децата со плескање или не, тоа е тешко да се аргументира во однос на овие наоди. Студијата, која е објавена во Journal of Family Psychology, опфаќа околу 160.000 деца во текот на 50-годишен период, што ја прави најкомплетна анализа на овој контроверзен вид на казнување.

Можеби не е изненадувачки тоа што авторите на студијата, Елизабет Гершоф и Андреј Гроган Кејлор, ги собрале резултатите и откриле дека сега, како возрасни луѓе, оние од групата што биле плескани по газот како деца биле со поголема веројатност да имаат анти-социјално однесување и да страдаат од здравствени проблеми.

Одејќи понатаму, двајцата истражувачи, исто така, сметаат дека овој вид на казна ги поттикнува истите видови на симптоми кои ги пројавуваат оние кои биле злоупотребувани. Гершоф објаснува: „Ние како општество размислуваме за плескањето и за физичката злоупотреба како за различни однесувања. Сепак, нашето истражување покажува дека плескањето е поврзано со истиот негативен исход како оној од детето кое е злоупотребувано, само за многу малку помал степен.“

И покрај социјалните табуа поврзани со удирање по газето, самиот чин не е технички нелегален, и покрај тоа што може да се најде во областа на злоупотреба на деца под некои законски сиви области. Сепак, тоа е сосема јасно, ниту еден родител не сака да признае дека тие ги дисциплинираат своите деца на начин кој може да се смета за брутален.

Всушност, во студијата од 2016 година – Од нула до три, неверојатни 30 проценти од родителите кои ги плескале своите деца неколку пати неделно, кажале дека тие „не се чувствуваат добро во однос на тоа.“ Обединувајќи ги тоа се околу 77 проценти од истата група кои чувствуваат дека оваа форма на телесно казнување “не е еден од најефикасните методи на дисциплина.”

Значи, овие статистики тераат да се постави прашањето: Зошто ги плескаме по газот ако: 1) се чувствуваме виновни за тоа, и 2), ако не сме сигурни дека е тоа ефикасно?

Сега, ние претпоставуваме дека секој родител може да одговори на ова прашање многу брзо и искрено: затоа што го сакаме она што е најдобро за нашите деца! Освен ако не сте човек со ладно срце, логично е да се каже дека вашата цел не е да им наштетите на вашите најмили, но понекогаш е предизвик да се излезе на крај со нив. Сепак, доколку понекогаш и го применувате овој метод, размислете за последиците.

[better-ads type='banner' banner='999' ]