Ако сакате да ја задржите вашата коса бујна и сјајна, исфрлете ги од менито овие намирници

Косата е протеин кој расте од фоликулите на влакната на кожата на човечкото тело. Се состои од три слоја: кортекс (внатрешниот слој кој содржи пигмент), медула (средниот слој кој помага косата да биде флексибилна) и кутикулата (надворешниот слој што ја штити косата). Важен е за терморегулација на телото и заштита на кожата од сонце и други надворешни фактори.

Губењето на косата кај луѓето е нормален процес. Просечниот човек губи околу 50 до 100 влакна на ден. Меѓутоа, ако станува збор за позначајно опаѓање на косата, тоа може да биде предизвикано од различни фактори, како што се: стрес, лоша исхрана, генетика, хормонални нарушувања и болести.

Исто така, несоодветното третирање на косата, како што е пречестото фарбање, зацрвстувањето или користењето цврсти ластичиња за коса, може да предизвика оштетување и губење на косата. Ако забележите значително губење на косата, секогаш е добра идеја да се консултирате со дерматолог за да ја утврдите причината и да добиете соодветен третман.

Интересна студија
Доколку сте забележале дека косата ви опаѓа повеќе отколку што треба, можната причина за проблемот може да се најде во консумирањето на одреден вид на храна.

Имено, едно јапонско истражување од 2021 година се занимавало со влијанието на консумирањето храна со висока содржина на масти врз телото, со акцент на зголеменото опаѓање на косата. Експертите дојдоа до изненадувачки податоци.

Внимавајте на исхраната
Експериментот е спроведен на две групи глувци. На едната група ѝ била дадена стандардна храна, додека на другата, храна со многу повеќе масти. Истражувачите претпоставувале дека оние глувци кои јаделе храна со повеќе масти ќе изгубат повеќе коса од првата група која примала храна со малку маснотии.

Биле во право. За четири дена, глувците кои јаделе храна со повисоко ниво на масти развиле фоликули без влакна. Било забележано и дека постарите глувци се најмногу погодени од оваа појава.

Заклучокот е дека постарите луѓе кои не водат сметка за исхраната имаат поголема веројатност да изгубат повеќе коса.

Имено, едно јапонско истражување од 2021 година се занимавало со влијанието на консумирањето храна со висока содржина на масти врз телото, со акцент на зголеменото опаѓање на косата. Експертите дојдоа до изненадувачки податоци.

Внимавајте на исхраната
Експериментот е спроведен на две групи глувци. На едната група ѝ била дадена стандардна храна, додека на другата, храна со многу повеќе масти. Истражувачите претпоставувале дека оние глувци кои јаделе храна со повеќе масти ќе изгубат повеќе коса од првата група која примала храна со малку маснотии.

Биле во право. За четири дена, глувците кои јаделе храна со повисоко ниво на масти развиле фоликули без влакна. Било забележано и дека постарите глувци се најмногу погодени од оваа појава.

Заклучокот е дека постарите луѓе кои не водат сметка за исхраната имаат поголема веројатност да изгубат повеќе коса.

Косата е протеин кој расте од фоликулите на влакната на кожата на човечкото тело. Се состои од три слоја: кортекс (внатрешниот слој кој содржи пигмент), медула (средниот слој кој помага косата да биде флексибилна) и кутикулата (надворешниот слој што ја штити косата). Важен е за терморегулација на телото и заштита на кожата од сонце и други надворешни фактори.

Губењето на косата кај луѓето е нормален процес. Просечниот човек губи околу 50 до 100 влакна на ден. Меѓутоа, ако станува збор за позначајно опаѓање на косата, тоа може да биде предизвикано од различни фактори, како што се: стрес, лоша исхрана, генетика, хормонални нарушувања и болести.

Исто така, несоодветното третирање на косата, како што е пречестото фарбање, зацрвстувањето или користењето цврсти ластичиња за коса, може да предизвика оштетување и губење на косата. Ако забележите значително губење на косата, секогаш е добра идеја да се консултирате со дерматолог за да ја утврдите причината и да добиете соодветен третман.

Интересна студија
Доколку сте забележале дека косата ви опаѓа повеќе отколку што треба, можната причина за проблемот може да се најде во консумирањето на одреден вид на храна.

Имено, едно јапонско истражување од 2021 година се занимавало со влијанието на консумирањето храна со висока содржина на масти врз телото, со акцент на зголеменото опаѓање на косата. Експертите дојдоа до изненадувачки податоци.

Внимавајте на исхраната
Експериментот е спроведен на две групи глувци. На едната група ѝ била дадена стандардна храна, додека на другата, храна со многу повеќе масти. Истражувачите претпоставувале дека оние глувци кои јаделе храна со повеќе масти ќе изгубат повеќе коса од првата група која примала храна со малку маснотии.

Биле во право. За четири дена, глувците кои јаделе храна со повисоко ниво на масти развиле фоликули без влакна. Било забележано и дека постарите глувци се најмногу погодени од оваа појава.

Заклучокот е дека постарите луѓе кои не водат сметка за исхраната имаат поголема веројатност да изгубат повеќе коса.

Иако повеќето луѓе мислат дека проблемот со ќелавоста и опаѓањето на косата главно ги погодува мажите, истражувањата покажаа дека околу 50% од жените доживуваат забележително опаѓање на косата во текот на нивниот живот. Постојат многу фактори кои придонесуваат за значително проретчување на косата.
Јадењето мрсна храна може да биде една од причините. Ако мислите или вашиот лекар ви каже дека тоа е случај со вас, можете да се обидете да ја регулирате вашата исхрана и веројатно, да успеете да ја забавите стапката на опаѓање на косата.

Косаќелавостхрана