Како да направите новогодишни колачи заедно со децата?


Додека помагаат во кујната, децата се чувствуваат добро, среќни се, возбудени и многу се забавуваат. Бидејќи го подигнува расположението, учеството во подготовката на храната ги спречува симптомите на анксиозност и депресија, како кај децата, така и кај возрасните.

Готвењето влијае позитивно на когнитивниот развој на децата

Кога печете, точно знаете што да правите во следниот чекор. Можете целосно да се концентрирате на она што го правите и тоа делува како форма на медитација. Подготвувањето храна е исполнето, бидејќи она што го правите им користи на другите. А што се однесува до децата, готвењето нема само да ги забавува и да им го одвлече вниманието од нивниот мобилен телефон или ТВ екраните; тоа позитивно влијае на нивниот когнитивен развој.

Поттикнува размислување, решавање проблеми и креативност. Тоа им дава можност на децата да го искористат знаењето што го имаат и да го применат со броење, мерење, следење на редоследот, следење на упатства и разбирање на причините и последиците од нивните постапки.

Колку од она што влегува во што, што со што се меша и по кој редослед, сето тоа поттикнува научна љубопитност, креативност и соработка. Заедничката работа во кујната помага да се создадат односи и да се развијат врски. Без разлика дали се работи за мерење или за мешање состојки, кршење јајца или виткање тесто, децата можат да бидат корисни.

Ризикот од парчиња лушпа во изматената жолчка од јајце, истуреното млеко и можниот општ хаос во кујната е незначителен во споредба со придобивките од времето поминато заедно. Вашиот мал готвач можеби нема да прерасне во одличен готвач, но барем ќе знае како да си направи јадење пред да си замине од дома.

Обично не е тешко да се убедат децата да се приклучат во готвењето, особено ако знаат дека им е дозволен креативен неред. Секогаш е добро да имате на дофат неколку шарени готвачи од кои можете да изберете интересни рецепти. Децата се визуелни суштества и ќе испробаат нешто ново ако видат слика што им изгледа добро. Ќе ги освоите и со ветување дека ќе смеат сами да ги украсат и да го дадат последниот изглед на колачите. Децата сакаат да бидат креативни и ја користат својата имагинација; сепак, ако знаат дека тоа што го прават ќе им биде подарено на соседите или пријателите, ќе го направи целиот процес уште поспецијален.

Чупавци и крофнички – омилени новогодишни десерти


Се разбира, најлесниот начин да го привлечете детето на масата е да го поканите да учествува во правењето нешто што многу го сака. А малку се децата кои ќе одбијат вкусни колачи, особено оние кои ни стасаа од Австралија.

Постојат неколку верзии за потеклото на овие колачи познати како ‘чупавци’, а се чини дека најточна е онаа што ја сместува приказната во домот на Лорд Ламингтон, кој бил гувернер на Квинсленд кон крајот на 19 век. Велат дека чупавците ги измислил неговиот готвач Арманд Галанд кога требало да подготви вечера за неколку ненајавени гости. Ги искористил остатоците од вчерашниот бисквит од ванила, ги исекол, ги натопил во чоколадо и ги посипал со кокосово брашно. Кокосот навистина не се користел во европската кујна во тоа време, но му бил познат на Галанд бидејќи неговата сопруга била од Тахити, каде што кокосот е главното јадење.

Првиот рецепт за чупавци е објавен во 1900 година на страниците на списанието Квинсленд Кантри Лајф и не се разликува многу од оној што го користеле нашите баби: „три јајца, 50 декаграми брашно, 20 декаграми шеќер, 25 декаграми путер или маргарин, по една кесичка ванилин шеќер и прашок за пециво и децилитар млеко.Глазурата се прави од пет децилитри млеко, 15 декаграми чоколадо за готвење, три лажици шеќер и 12 декаграми путер или маргарин. И на крајот сето ова се посипува со 300 грама кокос.

Нема Божиќ без пржени крофнички


Лесно ќе го привлечете вашето дете во кујната со тоа што ќе го поканите заедно да испечете божиќни колачи. Комбинирањето на цимет, ѓумбир, црн пипер, јаткасти плодови и суво овошје, играњето со калапи кои одговараат на облиците на новогодишна елка, снешко или ѕвезда може да биде позабавно и секако послатко од играњето со лего коцки. Има безброј причини зошто заедно да ставите престилки и да ги засукате ракавите, од куглоф, до правење медењаци и колачи со ѓумбир до месење божиќен леб или крофнички.
Крофните може да се подготват од стасано тесто со квасец или погусто тесто со прашок за пециво, а има и побрза, лесна верзија на крофни со јогурт. И навистина не ви треба докторат за да ги подготвите: „200 грама брашно, ванилин шеќер, половина кесичка прашок за пециво, големо јајце, малку јогурт, лажица рум, малку сол, масло за пржење и шеќер во прав.” Секако, можете да ги збогатите со додавање суво грозје и рендан лимон или со премачкување со мармалад или чоколадо.

готвењедецаколачипразници