Browsing Category

Деца

Децата влегуваат во пубертет порано од кога било досега

„Истражувачите продолжуваат да проучуваат зошто пубертетот започнува порано и мислат дека тоа е комбинација на фактори како што се генетиката, начинот на живот и изложеноста на одредени хемикалии кои се почести денес“, вели психологот Бека…

Не е вирус ниту бактерија: Нова пандемија владее кај децата, нутриционистите советуваат како да се…

Секое трето дете во Европа страда од оваа состојба, a не постои единствена изолирана причина. Најголемо влијание врз тоа дали детето ќе страда од овој проблем, имаат родителите, а за да се ослободат од него потребно е да се сменат животните…

Пофалби на 3 години – помалку проблеми на 7

Кај тригодишните деца не е секогаш лесно да се користат само методи на пофалби, но знаеме дека вреди - ова го покажале дури и истражувањата, а резултатот е помалку проблеми во однесувањето до седмата година.

Како не треба да разговарате со својот тинејџер?

Не е лесно да се разговара со тинејџери. И понекогаш родителите, колку и да се трудат, кажуваат погрешни зборови во погрешно време и работите одат во погрешна насока. Секако дека не е намерно, но некои работи сепак треба да ги избегнуваме.

Редок феномен: На девојче од Србија му растат три вида коса

Од напред - нејзината коса е кафена и права, во профил од едната страна девојчето има големи кафеави локни, а на другата страна на лицето ќе видите ситни, или како што некои ги нарекуваат - „афро“ кадрици.

Еве зошто им требаат кациги на вашите деца? (ВИДЕО)

Понекогаш ни се чини дека сме премногу опседнати со безбедноста на децата и дека премногу ги штитиме - а понекогаш сфаќаме дека никогаш не можеме премногу да ги заштитиме децата и дека треба да бидеме уште повнимателни…

Девојчињата се фокусираат на изгледот уште од градинка: Истражување покажало дека сакаат да бидат…

Девојчињата рекоа дека мора да бидат убави за да бидат девојчиња и дека е важно да се изгледа убаво“, вели главната авторка на истражувањето, Меј Линг Халим, во колумна за HuffPost.