Browsing Category

Деца

Последици кои се јавуваат кај децата како резултат на премногу активности и играчки

Иако се безбедни во физичка смисла, децата во западните земји живеат во „ментална“ воена зона каде постојано трпат напади од стравовите, желбите и амбициите на нивните родители. Во нивните животи има премногу од сѐ, што предизвикува…

Писмо на тинејџер до родителите: Постојат полоши работи од лошите оценки

Беше последниот училишен ден. Поминувајќи покрај собата на синот таткото забележа дека е средена, дури и креветот беше наместен. Изгледаше како да ги собрал сите свои работи и си заминал.

Ако сакате подобар однос со вашите тинејџери, поставете им го ова прашање

Психологот Беки Кенеди споделила совети кои можат да помогнат да помогнат да го подобриуте односот со вашите деца. „Ова можете да го направите уште денес со вашиот тинејџер, трае помалку од 15 секунди и веднаш ќе го подобри вашиот однос“,…

Скокаат по барички, појадуваат на трева: Ова е приказна за шумска градинка во Хрватска

Во шумската градинка „Шумски деца“ во Пула, Хрватска, за разлика од 2019 година, кога била отворена и родителите биле претпазливи на овој досега непознат концепт на работа во нашиот регион, денес имаат листа на чекање. Кај нас, градинката…

Назад на дрво! Времето поминато во близина на дрвја, дури и во град, може да го подобри менталното…

Дури и ако живеете во град, сеедно, доближете се до зеленилото, одете во најблискиот парк или шума и намалете ја анксиозноста, открива ново истражување.

Мајка му Милена си го вика торнадо, прелетува до 7, а се вивнува над 2 метри: Средношколецот Брајан…

Брајан Авиа е шампион на Македонија во атлетика и моментално е носител на пет државни рекорди. Неговиот личен рекорд за скок во височина е 2 метри и 1 цм, а најдолгиот скок досега му е 6 метри и 82 цм. Неговата мајка Милена Милошевска вели…

Екраните најлошo влијаат врз децата на возраст од три години

Повеќе истражувања покажаа дека во периодот кога детето стекнува јазични вештини, како и за неговиот социјално-емоционален развој, клучно е да разговарате и да комуницирате со него дома, велат експертите.