Browsing Category

Моето посебно дете

Крај на стереотипите: Светски ден на лицата со Даунов синдром

Некои од лицата со Даунов синдром успеваат да обезбедат истакнати работни места. Меѓу нив се: Мар Галсеран од Шпанија, за која се верува дека е првиот човек со оваа состојба што влезе во европски регионален или национален парламент. Ели…

Родени на 29 февруари – што ги прави посебни? И зошто постојат престапни години?

Колку луѓе на светот се родени на 29 февруари и дали тоа значи дека го слават роденденот само еднаш на четири години? Погледнав дали некој од моите пријатели на Фејсбук е роден денес и да, најдов некого... Прочитајте и зошто воопшто…

Благослов е да се има дете со аутизам! Амела Апостоловска е мајка на аутистично дете, асистент на…

Мојот син е слика за искрена, чиста и безгранична љубов. Кај него не постои зло, не постои лага, тага, озборување или клевета. Вистинските вредности се нашите души, нашата љубов, нашата искреност и безрезервно споделување. Тоа се работи кои…

Необичен знак кој покажува дека детето е натпросечно интелигентно

Иако знаците како што се голема љубопитност, одлични оценки, рано читање и добра меморија може да бидат некои од главните знаци на натпросечна интелигенција кај детето, постојат и некои посуптилни симптоми кои огромното мнозинство родители…

Како е на небото учителке? Се борам, ама нема да издржам!

Нашите ученици созреваат и растат многу побрзо, многу отворено зборуваат за своите болести и за границите меѓу животот и смртта. Имаат само една желба, а тоа е да се вратат кај пријателите, вели Светлана, учителка од Белград која работи со…

Кога имате мозок како Ферари, а сопирачки како велосипед: Најважниот совет за воспитување на дете со…

Секогаш велам дека луѓето со АДХД имаат мозок кој е како мотор на ферари со сопирачки за велосипеди. Тоа е нешто на кое сакате да работите, а не да го гледате како недостаток, вели д-р Нед Халовел, татко, психијатар и познат експерт за оваа…

3 работи што не смеете да ги правите ако детето со аутизам бурно реагира или има напад

Повеќето агресивни испади се случуваат затоа што детето има чувства и не може да ги совлада или да ги изрази. Ако управувате со сопствените чувства и ако останете смирени и тивки, нема да додавате свои емоции што може дополнително да ја…