Browsing Category

Совети

Нов третман со мраз се покажа како ефикасен во лекувањето на ракот на дојката

Новата техника на лекување која ги замрзнува и уништува малите канцерогени тумори би можела да им понуди нова надеж на жените со рак на дојка кои не можат на операција.

Мелатонин за деца: Корисен или штетен? Еве што покажуваат најновите податоци

Иако мелатонинот е достапен без рецепт како лек за спиење во форма на додаток, неговата зголемена популарност кај генерално здравата популација предизвика загриженост кај педијатриските експерти за спиење.

24 aктивности за деца со АДХД кои помагаат во изградбата на вештини

Кај многу деца со АДХД се истакнува хиперактивноста и импулсивноста, што доведува до постојано движење и чести промени на активноста. Пронаоѓањето начини за канализирање на оваа енергија може да биде предизвик за родителот или старателот.

Со само една реченица можете да ја смирите детската хистерија!

Реченицата за која психолозите тврдат дека може веднаш да ѝ стави крај на хистеријата на детето звучи толку едноставно, лесно и логично, што секако треба да ја испробате уште во првата прилика.

Изложеноста на тутун пред раѓањето и за време на детството може да го зголеми ризикот од дијабетес…

Раната изложеност на тутун, за време на бременоста или во детството и адолесценцијата е силно поврзана со појава на дијабетес тип 2 подоцна во животот. Сепак, усвојувањето здрав начин на живот подоцна во зрелоста може да го ублажи ризикот…

Најблагиот облик на аутизам: Психолог открива како да го препознаете и да помогнете

Во општеството, луѓето со блага форма на нарушување од спектарот на аутизмот често се сметаат за „чудни“ бидејќи понекогаш се нејасни и главно неуспешни во нивните обиди да влезат во социјалните интеракции.