Browsing Category

Новости

Мелатонин за деца: Корисен или штетен? Еве што покажуваат најновите податоци

Иако мелатонинот е достапен без рецепт како лек за спиење во форма на додаток, неговата зголемена популарност кај генерално здравата популација предизвика загриженост кај педијатриските експерти за спиење.

Изложеноста на тутун пред раѓањето и за време на детството може да го зголеми ризикот од дијабетес…

Раната изложеност на тутун, за време на бременоста или во детството и адолесценцијата е силно поврзана со појава на дијабетес тип 2 подоцна во животот. Сепак, усвојувањето здрав начин на живот подоцна во зрелоста може да го ублажи ризикот…

Не може човек ни да умре на раат! Наместо цвеќе, на гробовите се ставаат QR-кодови 

Нов тренд на надгробните плочи по гробиштата низ светов, па дури и во соседна Србија, се QR кодовите кои може да ги скенира кој ќе стаса и да види дел од животот на покојниот

Дали сте слушнале за фубинг? Погодува сѐ повеќе родители, а е исклучително штетно за децата

Phubbing e израз за луѓе кои го запоставуваат соговорникот поради својот паметен телефон. Експертите предупредуваат дека тоа има негативно влијание и врз децата.

Три начини на кои родителите милениумци поинаку ги одгледуваат своите деца

Родителите-милениумци, меѓу кои генерално се сметаат оние на возраст меѓу 28 и 43 години, се склони кон родителски методи кои се разликуваат од стиловите на минатите генерации.

Дигитална папочна врвца: Родителите треба да престанат да им пречат на децата со испраќање пораки за…

Континуираното испраќање пораки на родителите до нивните деца за време на часовите ја попречува работата во училницата, а наставниците се залагаат за промена на оваа практика. Тие ги охрабруваат родителите да се исклучат, поттикнувајќи…

Ракот на дебелото црево е сѐ почест кај младите

Препорачаната возраст за прв преглед на дебелото црево преку колоноскопија неодамна беше намалена од 50 на 45 години. Ова е и причината зошто е толку важно да бидете свесни за вашето тело. Ако нешто не е во ред, посетете лекар. Не ги…

„Локва-родители“! Зошто на светот му треба повеќе ваков тип на воспитување?

„Локва“ родителите не си ја оптоваруваат главата со тоа на кој факултет ќе се запишат нивните деца. Тие се грижат дали нивното дете ќе избере кариера која навистина ќе го исполни, без оглед дали станува збор за ѕидање или за академско…