Browsing Category

Бебе

Синдром на протресено бебе: Зошто бебето никогаш не треба да се смирува со „тресење“

Родителите често во состојба на премор стануваат фрустрирани и анксиозни. Сепак, колку и да сте уморни, никогаш не смеете да го проектирате својот гнев врз бебето. Дали некогаш ви се случило едноставно да го „протресете“ вашето бебе?

Ги запознаваме ретките болести: Мултицистична бубрежна дисплазија

Мултицистичната бубрежна дисплазија (МЦБД) е конгенитално нарушување на бубрезите кое се карактеризира со присуство на мултипли цисти исполнети со течност кои меѓусебно се во дисфункционален однос и имаат разни големини во склоп на…

Ги запознаваме ретките болести во охридско – струшкиот регион: Микрофталмија

Микрофталмијата, исто така позната како микрофталмос, е ретка развојна аномалија на окото при која едното (еднострана микрофталмија) или двете (билатерална микрофталмија) очи се абнормално мали и имаат анатомски малформации. Може да се…

Зошто на децата треба рано да им се понудат кикиритки?!

Детската диететичарка Луси Аптон верува дека родителите треба да им даваат кикиритки на бебињата веќе на возраст меѓу четири и шест месеци, веднаш откако ќе ги одвикнат од доење, а потоа да видат како тие реагираат на намирницата.

Доењето не е бесплатно? Новите откритија може да го променат начинот на кој размислувате за него

Спротивно на популарното верување дека доењето е бесплатно, една неодамнешна студија покажала дека доењето повлекува трошоци, првенствено поврзани со значителниот временски ангажман што го бара од мајките.

Поради насилно породување починало бебе во соседна Србија: Гинекологот е во притвор, мајката бара…

Во пријавата на младата мајка од Шид се вели дека главата на нејзиното бебе кое починало само 3 часа по раѓањето, пишувало дека била нагмечена и со модринки. Ова го потврдил и обдукцискиот наод