Повеќе од половина од децата во градинка не јадат корка од леб

Експертите предупредуваат дека начинот на кој децата се хранат во првите години од животот може да ги одреди не само нивните навики во исхраната, туку и здравјето на нивните коски, заби, па дури и положбата на ‘рбетот во подоцнежниот живот.

1

Правилната исхрана во раното детство е многу повеќе од само задоволување на гладот ​​- таа е еден од темелите на здрав развој на целиот организам. Експертите предупредуваат дека начинот на кој децата се хранат во првите години од животот може да ги одреди не само нивните навики во исхраната, туку и здравјето на нивните коски, заби, па дури и положбата на ‘рбетот во подоцнежниот живот.

Д-р Ранко Рајовиќ, специјалист по интерна медицина, магистер по неврофизиологија и доктор по спортски науки, со години истакнува дека ситниците во секојдневниот живот, на кои родителите честопати не обрнуваат доволно внимание, можат да имаат далекусежни последици за развојот на децата. Покрај препораките за редовна физичка активност и ограничување на времето пред екраните, тој особено ја нагласува важноста на правилната исхрана прилагодена на возраста.

Една навика што често се занемарува е воведувањето на цврста храна. Оваа промена, нагласува Рајовиќ, е клучен момент за здрав раст и развој на детето. Затоа тој го поставува прашањето – дали родителите навистина знаат колку е важно детето да почне да јаде храна што треба да се џвака навреме, а не само мека и пасирана?

„50-60% од децата во градинка не ја јадат корката од лебот – тоа е многу голем проблем. Кога 3-годишно дете ќе почне да ја вади корката од лебот во градинка и ќе ја јаде само средината – тоа значи дека не јаде ништо цврсто ниту дома, што значи дека целиот нивен систем за џвакање не е активен како што треба“, вели д-р Рајовиќ, како гостин во емисијата „Да сум јас некој“ (Da sam ja neko).

Кога 3-годишно дете ќе почне да ја вади корката од лебот во градинка и ќе ја јаде само средината – тоа значи дека не јаде ништо цврсто ниту дома.

Продолжувајќи да објаснува што значи кога системот за џвакање не е правилно активиран, тој вели:

„Притисокот врз долната вилица е послаб, таа не може да порасне, па затоа нашите деца имаат намалена долна вилица. Кога ќе дојде пубертет, нивните заби не можат да се вклопат во устата, па се вадат два горни и два долни заби. Ако долната вилица е намалена, јазикот, кој е голем мускул, не може да се прилагоди и се движи малку, штрчи еден или два милиметри, што ја менува целосната циркулација на воздухот во устата. Покрај тоа, ако децата јадат пире, мека храна (која родителите често ја даваат до три или четири години) – не се лачи плунка. А зошто е таа важна? Па, тука се наоѓа имуноглобулинот А, првиот механизам за заштита на нашето тело. Ова значи дека детето кое јаде цврста храна – има подобар имунитет.“

Сепак, ова не се единствените проблеми кога детето не јаде цврста храна. Развојот на кариес или предвременото губење на млечните заби е исто така голем проблем, нагласува Рајовиќ.

„Меката храна не може да ги исчисти забите, додека цврстата храна е абразивна и чисти.

Но, тоа се сепак млечни заби, што е важно?“ – е чест коментар од родителите. Но, млечните заби не се неважни. Зошто се важни? Кога ќе се извади млечен заб, храната оди таму каде што загризот е посилен, што може да доведе до асиметрија на лицето, поради мускулна хипертрофија. Покрај тоа, темпоромандибуларниот зглоб (зглобот што ја поврзува долната вилица со черепот) се движи малку, а целата структура, мускулите на вратот, се поместуваат за еден милиметар – и што се случува? Оската глава-пета се менува. ‘Рбетот не може да се прилагоди, полека почнува да ја прилагодува својата положба – и се јавува сколиоза“, објаснил д-р Ранко Рајовиќ.

Повеќе