Еден од вообичаените предизвици со кои се соочуваат родителите е обезбедување правилна исхрана за децата кои се пребирливи. Тие може да одбијат одредени видови храна поради текстура, вкус, мирис или едноставно, поради тврдоглавост.
Сепак, за време на периодот на раст и развој, исклучително е важно да им се обезбедат сите потребни хранливи материи – протеини, јаглехидрати, масти, витамини и минерали. Но, како да го постигнете ова ако дома имате пребирлив јадач? Подолу се дадени четири проверени стратегии.
Усвојте ги основните принципи на правилна исхрана: Умереноста, разновидноста и рамнотежата се основните принципи на правилна исхрана.
Некои програми за исхрана на децата користат модел на здрава чинија што го означува препорачаниот сооднос на храна: половина од чинијата е составена од овошје и зеленчук (по можност зеленчук), а другата половина е составена од житарки и протеини (месо, риба, јајца, млечни производи, мешунки). Половина од житарките треба да бидат интегрални житарки. Разновидноста на бои и текстури на чинијата е пожелна, а разговор за храната поттикнува поздрави избори.
Постигнете шаренило во чинијата, со мали, но доследни чекори: Клучот е трпеливо и постепено да воведувате нова храна. Правилото „една храна, еден залак“ може да помогне на почетокот.
Децата понекогаш имаат потреба од 10-15 изложувања пред да прифатат нова храна. Воведувањето вкусови преку игра и креативни презентации, како што е обликување на зеленчук во интересни форми, може да го олесни прифаќањето. Ако не сакаат зелен зеленчук, пробајте портокалова или жолта боја за да ги заинтересирате да пробаат нова храна.
Скријте богатство во вашата чинија: Додавањето скриени здрави состојки може да им помогне на пребирливите јадачи – на пример, спанаќ додаден во смути, пире од зеленчук во сосови или рендани тиквички во мафини и ќофтиња.
Дозволете им да бидат активни учесници во креирањето на нивното мени: Вклучете ги децата во купувањето, подготовката и складирањето на храната. Давањето можност да учествуваат во овие активности ја зголемува веројатноста дека ќе прифатат и ќе пробаат нова храна. Дозволете им да мијат зеленчук, да сечкаат овошје или да додаваат зачини – чувството за контрола поттикнува позитивен став кон храната и ги мотивира пребирливите деца да пробаат храна што инаку би одбиле да ја пробаат.