Browsing Tag

булинг

Во училиштата има булинг и дискриминација, ама не се пријавуваат

Речиси две третини од анкетираните ученици во средните училишта во Скопје сметаат дека има врсничко насилство во нивното училиште, а околу една третина биле жртви на некоја форма на врсничко насилство во изминатата година, најчесто на…

Зошто популарните, омилените и ценетите ученици се меѓу најагресивните деца?

Врската помеѓу популарноста, социјалната доминација, злобата и суровоста тешко може да изненади кој било наставник - оваа динамика е сосема очигледна во повеќето училишта.

Како да постапите доколку вашето дете е жртва на булинг?

Голем број родители не знаат како да постапат, па понекогаш дури забележуваме нормализирање и минимизирање на она што му се случува на детето оправдувајќи го како детска игра или нешто што мора да се помине во училишните денови,…