Исклучиво издојување – опција за која ретко се зборува

Издојувањето е често алтернатива за мајките кои не можат да дојат, а понекогаш е и своеволен избор. Без разлика на причините, за ексклузивното издојување ретко се зборува, а ние ви ги пренесуваме најважните факти

76

„Дали доите или давате адаптирано млеко? Тоа е прашање со кое се соочуваат многу новопечени мајки, но за некои од нив одговорот е: Ниту едно. Станува збор за оние мајки кои избираат исклучиво да се издојуваат и на тој начин да обезбедат свое млеко за детето, но преку шише.

Иако издојувањето не е непознато, ексклузивното издојување сè уште е релативно ретка практика, имајќи предвид дека тоа секогаш се споменува како помош при доењето.
Некои мајки избираат исклучиво издојување затоа што имаат недоносено бебе кое не може да биде доено или имаат проблеми со доењето, други поради неможноста постојано да го дојат или поради можноста некој друг да го храни бебето, а трети затоа што едноставно не сакаат да дојат, но сакаат да му обезбедат на детето сопствено млеко.

Можни причини за ексклузивно издојување

Постојат многу причини зошто некои мајки не можат да ги дојат своите бебиња. Советничката за доење Јофија Бок ги издвои најважните:

Психолошки состојби: Некои бебиња привремено не можат да бидат доени, на пример поради предвремено раѓање, а некои никогаш, како бебиња со расцеп на усна и непце или со сериозни невролошки проблеми.

Психолошки проблеми: Некои жени кои, на пример, имаат историја на сексуална злоупотреба, може да имаат големи психолошки проблеми кога станува збор за доењето.

Потешкотии со доењето: Некои мајки имаат проблеми со доењето, како што се маститис, неправилно цицање на бебето и слично. Без разлика на причината, издојувањето дефинитивно не е толку едноставно како што мислат многу луѓе. Мајките кои издојуваат млеко го прават тоа пет, шест или дури седум пати на ден и редовно се будат навечер кога нивните бебиња спијат за да го одржат и да ги зголемат своите залихи со млеко.
На почетокот, додека не направите залиха на млеко, може да се чувствувате како да сте врзани за апаратот за издојување, со оглед на тоа дека издојувате и до 10 пати на ден. Веројатно ќе ве болат градите, а освен тоа, има и друга работа: миење на шишињата за издојување, на шишињата за хранење и на деловите за издојување.

Сепак, наскоро ќе воспоставите ритам и ќе научите неколку трикови кои ќе ви заштедат време, како што е овој корисен пример: Чувајте го апаратот за издојување во пластична кеса во фрижидер и мијте ја само еднаш дневно.
Два типа на издојување: рачно и електрично

Рачно издојување: Ова е најстарата, најеколошката и најевтината форма на издојување за која не е потребна дополнителна опрема. Рачното издојување млеко е најчесто за доилките и најпрактичен начин на исфрлање млеко во споредба со пумпите за гради. На мајките често овој метод им е многу попријатен и поефикасен од издојувањето со пумпа, особено ако имаат проблеми со рефлексот на ослободување на млекото или ако брадавиците се оштетени.

Дополнително, издојувањето со рака е нежно и не предизвикува болка или модринки на дојката, а доколку дојде до појава на модринки, тогаш се работи за неправилна техника.

Електрични пумпи за гради: Денес има широк спектар на електрични пумпи за гради, а советничките за лактација препорачуваат електрична пумпа за гради кога има ограничено време за издојување или кога се потребни поголеми количини млеко. Во секој случај, ако треба често да издојувате млеко – електричната пумпа за гради најверојатно ќе даде најдобри резултати. Ќе ви помогне да заштедите многу време, да ја зголемите количината на млеко, но треба да имате на ум дека електричните пумпи за гради се поголеми и поскапи.
Ако размислувате за ексклузивно издојување и сте загрижени дека тоа може да има негативен ефект врз поврзувањето со бебето, не грижете се. Како што нагласува советничката за лактација, воспоставувањето силна врска со бебето е апсолутно независно од начинот на хранење на бебето. Љубовта и грижата за вашето бебе секогаш ќе резултира со позитивно поврзување.

Повеќе