Browsing Category

Животни приказни

Македонски учат и ученици со македонско потекло, ама и Хрвати: Деспина Велинска е првата наставничка…

Кога седмоодделенец, Хрват, ќе ви каже дека одбрал да учи македонски во своето училиште во Загреб, затоа што сака да стане туристички водич, а веќе знае англиски, хрватски, босански и српски, не знаете што ви е посимпатично, дали детето или…

Починала по 10 години тага и болка и не дочекала да си ја види внуката

Мелита Пожгај, хрватската Јованка Орлеанка кога станува збор за правата на децата, на обесправените родители после развод, а сега и на бабите и дедовците, во интервју за „Мајка и дете“ зборува за сето ова, како и за еден од најтешките…

Тој е професор во пензија, музичар и сликар, а таа негова најверна обожавателка: Дрвошанови живеат…

Душко и Милева Дрвошанови се од оние луѓе на кои никогаш не им е преку глава од гости, ниту пак им е преку глава еден од друг, иако се заедно со децении… Тој е професор во пензија, по малку и филозоф и поет и музичар, но најмногу од сѐ,…

Од дом за деца во Скопје, во Танзанија и назад, на улица! Кој е надлежен за скопјанката Кизи која…

Славјанка Најденовска која уште како мала го добила прекарот Кизи е родена во 1975.година. Пораснала без родители, во Дом, а животот кон неа никогаш не бил милозлив. Десет години живеела во Танзанија, а кога нејзиниот старател починал, ја…

Старост е кога сте послушни

Не треба да се смеете премногу и без причина. Некој може да мисли дека сте немарни или луди. Да си ги извршувате обврските на време, прво обврски, па задоволство, а кога обврските ќе се намножат и немате време за никакво задоволство, не…

Од скопски средношколец, преку будистички свештеник, до професор на американски универзитет:…

Како едно момче од Скопје, родено во 60-тите години, во времето на Југославија, на крајот стана изучувач на будизмот и професор на голем истражувачки универзитет во САД? Ова е скратената приказна за возбудливиот живот на нашиот соговорник…