Не вежбајте или ќе имате спонтан, останува во минатото

Слушањето на други жени кои го доживеале ова пред вас не е секогаш смирувачко, а лекарските совети постојано се менуваат, така што мудрите зборови кон кои се придржувале вашите мајки и баби денес можеби повеќе не се подеднакво важни.

133

Кога сте бремени, сосема е нормално да имате постојано прашања. Додека не ја доживеете бременоста од прва рака, нема да можете навистина да разберете што носи оваа состојба. Слушањето на други жени кои го доживеале ова пред вас не е секогаш смирувачко, а лекарските совети постојано се менуваат, така што мудрите зборови кон кои се придржувале вашите мајки и баби денес можеби повеќе не се подеднакво важни.

Американката Вирџинија Чан, гинеколог во Stanford Children’s Health, открива за Ромпер што треба да знаете за бременоста, а можеби не сте биле свесни.

Не мора да престанете да тренирате

Популарна заблуда е дека не треба да тренирате, да кревате тешки предмети, да се качувате по скали или да стоите во автобус или метро додека сте бремени, особено во првиот триместар. „Станува збор за културолошка или генерациска разлика – нашите родители го кажуваа тоа за првото тримесечје. „Само останете во кревет, не вежбајте или ќе имате спонтан“, вели д-р Чан.

„За време на бременоста, сакате да бидете во форма и да ги одржувате енергијата и издржливоста“, вели таа, а вежбањето помага во сето тоа. „Можете да вежбате исто како пред бременоста“, објаснува д-р Чан. „Обично препорачуваме 30 минути умерено вежбање пет пати неделно.

Единствените видови активности што треба да се избегнуваат се оние кои може да се сметаат за опасни, како што се оние кои носат висок ризик од падови или повреди, но нема причина да не вежбате и информирајте го вашиот лекар.

Водете сметка за состојките во сè, не само во храната

Добро е познато дека кога ќе забремените, треба да престанете да пиете алкохол и треба да се грижите за тоа што јадете. Сепак, храната не е единственото нешто на кое треба да внимавате. Треба да ги прегледате и вашите козметички производи и производите за нега на тело. Др. Чан предлага да разговарате со вашиот гинеколог доколку имате какви било грижи или прашања во врска со безбедноста на производите што ги користите.

Во ред е да му верувате на вашето чувство дека нешто не е во ред
Според д-р Чан, доколку има некакви грижи, секогаш треба да се консултирате со вашиот лекар за да бидете сигурни. Вашиот доктор може да ви помогне конечно да сфатите дали треба да бидете загрижени или не.

Постпарталната депресија е многу реална
Веројатно сте слушнале за постпородилна депресија – но тоа не значи дека ќе ја препознаете ако почне да влијае на вас. „Многу е вообичаено да се чувствувате малку депресивно, да плачете повремено или да сте навистина уморни во првата недела или две по породувањето“, вели д-р Чан.

Бидејќи ова искуство е толку универзално, лесно е да се пропуштат знаците дека работите стануваат посериозни. Ако со текот на времето вие или оние околу вас забележите дека состојбата не оди на подобро, може да се работи за постпородилна депресија.

Според д-р Чан, ако овие чувства влијаат на вашето нормално функционирање, треба да разговарате со вашиот лекар за да ја добиете потребната помош и поддршка.

Не мора да се задоволувате со тоа што не спиете
„Сметаме дека мајките треба да бидат супер суштества на кои не им треба многу сон“, вели д-р Чан, но тоа не е точно. „Им го нагласувам ова на сите мои пациенти: спиењето е многу важно и мора да му дадете приоритет бидејќи ако не спиете, ќе бидете уште поемотивни, подепресивни и уморни.

Затоа купете си перници за тело кои ќе ви помогнат удобно да спиете додека сте бремени. По породувањето потрудете се да спиете кога бебето спие. Исто така, добро е да побарате помош од партнер, семејство или пријател за да можете да си го дозволите многу потребниот одмор. Потсетете се дека домашните работи и гостите можат да чекаат. Вашето здравје и здравјето на вашето бебе се приоритет.

Повеќе