Нема казни, нема пари за домашни работи, нема јадење со сила: Едукаторка за воспитување открива што не треба да правите со своите деца

Многу родители, обично несвесно, ги етикетираат своите деца, особено ако имаат неколку. Некои ги сметаме за паметни, некои за добри помагачи, додека некои се за нас само предизвикувачи на неволји. Верувале или не, дури и позитивните етикети ги обесхрабруваат вашите деца

3.663

Американската едукаторка за родителство Ејми Мекреди ги сподели со Today најчестите грешки што родителите ги прават со своите деца. Како што објаснува таа, разбирливо е дека родителите нема секогаш да ја прават вистинската работа кога се во прашање нивните деца и сосема е во ред понекогаш да грешат.

„Како експерт за позитивно родителство и едукатор, ги составив петте најголеми грешки кои родителите несвесно ги прават и самата никогаш не ги спроведувам. Ова се добронамерни, но не многу корисни родителски стратегии отсекогаш сум се трудела да ги избегнам во мојот дом, а ги советувам и другите родители да го пробаат истото. Се разбира, никој не е совршен, но ако можете да ги намалите на минимум, тоа ќе биде многу корисно на долг рок“, вели таа.

Никогаш не им плаќам на моите деца за домашна работа
„Често слушам од родителите дека на своето дете му даваат џепарлак ако ја исчистат собата или ако ги измијат садовите. Апсолутно не се согласувам со оваа воспитна тактика и никогаш не ја користам со моите деца. Зошто? Децата треба да се научат дека домашната работа е составен дел од секој ден, а не нешто што треба посебно да се наградува“, објаснува Мекреди и додава дека на овој начин парите стануваат надворешен мотиватор за децата, што не е добро ако навистина сакаме да развиваат внатрешна мотивација која првенствено произлегува од добрата волја, одговорноста и истрајноста.

Никогаш не ги казнувам
Ова е една од најчестите родителски тактики, но едукаторката нагласува дека воопшто не ја поддржува и смета дека не дава резултати. „Ова е популарна родителска техника, но тоа не значи дека е ефикасна. Имено, целта на секоја дисциплинска техника треба да биде тренирање за подобро однесување со зачувување на силна емоционална поврзаност меѓу родителот и детето, а казнувањето не го овозможува тоа“, објаснува таа.

Никогаш не ги етикетирам децата
Многу родители, обично несвесно, ги етикетираат своите деца, особено ако имаат неколку. Мекреди смета дека ова е една од најголемите родителски грешки која може да има сериозни последици во подоцнежната возраст на детето. „Некои ги сметаме за паметни, некои за добри помагачи, додека некои се за нас само предизвикувачи на неволји. Верувале или не, дури и позитивните етикети ги обесхрабруваат вашите деца бидејќи поставуваат споредби и натпревар со врсниците, што никогаш не дава добри резултати“, објаснува едукаторката.

Никогаш не ги терам да изедат сѐ што им е во чинијата ако сакаат десерт
Никогаш не ги присилувајте децата да ја изедат чинијата пред да јадат десерт, советува таа. „Во слатките треба да се ужива како и во секоја друга храна – доброволно. Тоа е затоа што секој тип на присилно хранење, без разлика дали преку пазарење, казнување или кој било друг метод, е основа за борба за моќ за време на оброк, која никому не му користи. Го одзема фокусот од поттикнување здрави навики во исхраната и наместо тоа создава тензија помеѓу родителот и детето. Тој, исто така, го претставува десертот како награда за јадење „помалку пожелна“ храна, каква што излегува дека е зеленчукот – што не е баш начинот на размислување со кој сакаме нашите деца да растат“, објаснува Мекреди.

Никогаш не ги казнувам физички
Многу родители прибегнуваат кон удирање како последно средство или со погрешна цел да одржат важна лекција, но истражувањата покажаа дека дури и најдобронамерното удирање може да го зголеми нивото на агресија, да го поттикне лажењето за да се избегне казна и да го загрози односот меѓу родителот и детето. Со ова се согласува и Мекреди, која нагласува дека никогаш физички не ги казнува своите деца.

„Сè може да се реши со разговор, децата се многу едноставни и сакаат да учат од нас. Токму преку нашиот пример тие учат како да се однесуваат и какво однесување е дозволено, а што е строго забрането. Родителите треба да научат самоконтрола и да се држат до неа, без разлика колку понекогаш може да биде предизвикувачко, заморно и тешко родителството“, додава таа.

Повеќе