Невообичаени методи на воспитување ширум светот: Што е прифатливо во некои земји

Во Шпанија, дури и најмалите, не одат на спиење пред 22 часот, во Кина не носат пелени туку пантолони со дупка меѓу нозете, во Јапонија ги пуштаат сами во продавница веќе на 4 години, во Кореја не смеат да грицкаат помеѓу оброците туку трпеливо да чекаат сите да се соберат на маса

257

Не постои универзален рецепт што треба да се следи за детето да порасне во добро воспитана, пристојна и добра личност, колку и да се трудат родителите. Сепак, постојат некои упатства што луѓето сакаат да ги следат, а тие се вкоренети во културата на самата земја, така што стиловите на родителство може значително да се разликуваат од еден до друг дел на светот.

Ова се некои необични светски практики за тоа што е прифатливо за децата.

Сосема е прифатливо децата да бидат гладни од време на време
Во Кореја децата ги учат да јадат како да е тоа животна вештина, а како и во многу други култури, се верува дека храната најдобро се ужива во друштво. Затоа таму се научени да чекаат и да трпат глад додека не се собере целото семејство да седне и да јаде. За разлика од западњаците кои секогаш имаат подготвено парче чоколадо, грицки или што било друго за децата, Корејците сметаат дека не е добро децата да грицкаат меѓу оброците, па затоа не го практикуваат тоа.

Затоа, децата ги јадат истите работи што ги јадат нивните родители, како и во повеќето други азиски култури. Резултатот? Повеќето од нив имаат подобри навики во исхраната и имаат значително помала стапка на дебелина од остатокот од светот.

Во нашите краишта, детето може да се напие и алкохол
Според хрватската статистика, дури 7 проценти од Хрватите им дозволуваат на своите првачиња да „пробаат“ алкохолни пијалаци неколку пати месечно. Дури 30 отсто од 13-годишните момчиња и 12 отсто од девојчињата пијат неколку пати неделно. Странците ваквото однесување го толкуваат како балканска култура на пиење и верување дека и алкохолот е прехранбен производ, особено пивото или виното.

Разгалено дете е концепт кој не постои насекаде
Во многу земји во светот, родителите се во голем страв од случајно разгалување на нивните деца, како што обично се прави на Запад. Така, во Јапонија не постои практика родителите да спијат во иста соба, а камоли во ист кревет со детето. Од раѓање, бебињата се ставаат во посебна просторија, а тие доаѓаат кај нив кога плачат за да ги утешат и повторно заминуваат. Јапонците едноставно веруваат дека е важно да се обезбеди се за детето, но и да му се овозможи да ја развие својата самодоверба и независност.

Родителите и децата се еднакви
Во Шведска, децата и родителите се рамноправни – тие имаат еднакви права во семејството. Тоа значи дека тие не само што се поддржани, туку се охрабрени да имаат свое мислење, дури и да се спротивстават на своите родители доколку имаат причини за тоа.

Должност пред независноста
Во западниот свет, родителите како што растат им даваат се повеќе слобода на своите деца, а кога ќе станат независни – не сакаат да ги оптоваруваат со обврски. Но, тоа не е секаде случај, на пример Кинезите го прават сосема спротивното. Колку се постари Кинезите, толку повеќе нивните родители ги потсетуваат на нивната должност кон семејството. Ова им служи како плаќање за добриот живот што им го пружиле, но и пример како утре треба да се однесуваат кон своите деца, за некој секогаш да се грижи за постарите членови на семејството.

Сосема е добро да го паркирате вашето дете на тротоарот додека вечерате
Данските родители немаат проблем да се одвојат од своите деца, дури и кога ќе застанат да јадат нешто во ресторан или да се напијат кафе во кафуле. Затоа и не е нималку невообичаено да се видат паркирани колички со деца на тротоарите. Тоа го прават затоа што веруваат дека е важно да бидат на свеж воздух, а поради ниската стапка на криминал, нема страв дека нешто ќе му се случи на детето.

Во другите делови на светот, можно е овој потег да ја привлече полицијата, а најмалку социјалните служби.

Споделувањето мајчино млеко е природно
Во поголемиот дел од Африка, вклучително и Кенија и Демократска Република Конго, нормално е жените да го донираат своето млеко. Се смета за срамота ваквото млеко да оди залудно ако некој има вишок, а во целата приказна не е важно дали доилката е роднина, пријателка или тотален странец. Мајчиното млеко е токму тоа – млеко за бебиња.

Времето за спиење значително се разликува
Незамисливо е родителите во Шпанија да ги пратат своите деца во кревет во 20 часот или порано. Бидејќи за нив вечерта е време за дружење со семејството, дури и децата од градинка не си легнуваат пред 22 часот.

Децата се грижат за деца

На островите во Полинезија, возрасните се грижат за децата кога се доенчиња, но штом почнат самостојно да одат, другите деца, обично браќа и сестри, се грижат за нив. Сето тоа резултира со порано созревање и осамостојување, па ваквите деца обично се понапредни.

Децата патуваат сами

Во Јапонија родителите им даваат на децата високо ниво на независност. Значи, не е невообичаено да се види дете веќе на четири години како само се вози во метро, ​​а децата многу често се праќаат насекаде сами.

Не носат сите бебиња пелени

Во Кина бебињата носат искинати панталони, со дупка меѓу нозете. Ова им овозможува да мочаат и какаат во секое време, на кое било место. Ним им е дозволено да го прават тоа додека не наполнат околу две до три години, кога обично кај нас се учат да користат нокшир, а кај нив се учат да ги задржуваат своите потреби додека не се најде тоалет каде што можат да одат.

Повеќе