Отишла во болница со воспаление на слепо црево, 15 минути подоцна родила бебе

Криптичните бремености се случуваат почесто отколку што мислите. Тие се јавуваат кај приближно 1 на секои 475 бремености. Жените често немаат типични симптоми на бременост, а ако имаат, не ги препознаваат.

400

21-годишна студентка од Универзитетот Индијана не знаела дека е бремена додека не отишла во болница. Кајла Никол Симпсон мислела дека има воспаление на слепо црево, но се покажало дека се тоа породилни болки, пишува The Sun.

Девојката била шокирана кога на ултразвук дознала дека е бремена бидејќи, како што објаснува, немала знаци на бременост и имала нешто за што мислела дека се силни менструални грчеви.

„Повремено чувствував болка, но мислев дека се грчеви. Немав поим дека сум бремена. Лекарите не знаеја што не е во ред. Додека го правеа ултразвукот, мајка ми виде нешто познато на екранот, а секунда подоцна почнав да врескам од болка и докторот дотрча. Тоа беше глава“, ја раскажа таа својата бизарна приказна на TikTok.

„Ѝ се јавив на мајка ми мислејќи дека ми пука слепото црево затоа што многу крварев. Имав толку многу болки што едвај одев и зборував. Немав труднички стомак и ништо не се гледаше, бев послаба од кога било досега“, додава таа. Се испоставило дека Кајла имала таканаречена криптична бременост, која останува незабележана до доцната фаза, па дури и до породувањето.

Што е криптична бременост?
Криптичните бремености се случуваат почесто отколку што мислите. Тие се јавуваат кај приближно 1 на секои 475 бремености. Жените често немаат типични симптоми на бременост, а ако имаат, не ги препознаваат.

Жените кои имаат криптична бременост честопати немаат утринска мачнина, не го забележуваат или не забележуваат раст на стомакот и не забележуваат зголемување на телесната тежина. Исто така, не е невообичаено да пропуштаат менструации, можеби затоа што и онака имаат нередовни менструации или затоа што користеле апчиња за контрацепција или инјекции кои ги прават спорадични или непостоечки менструации. Тие, исто така, не забележуваат движење на фетусот – или ако забележат, го припишуваат на гасови или општа непријатност во стомакот.

@kaylanicolesimpson

crazy that a year ago I was 9 months pregnant

♬ Made You Look – Meghan Trainor
Повеќе