Ова ќе биде првата генерација која ќе живее пократко од своите родители: Технологијата ги оддалечи децата од игрите на отворено

Истражувањето потврди дека поради животниот стил, ова ќе биде првата генерација на деца и млади луѓе кои ќе живеат пократок живот од нивните родители и покрај напредокот во медицината и подобрувањата во методите на лекување.

3.646

Животниот стил се промени повеќе во последните 50 години отколку во изминатите 20 или 30 века. Пред сѐ, тоа се однесува на поголема достапност на храна и намалена потреба за секојдневна физичка работа и активно движење, пред сѐ пешачење.

Овие промени доведоа до истражување кое потврди дека ова е првата генерација на деца и млади луѓе кои ќе живеат пократок живот од нивните родители и покрај напредокот во медицината и подобрувањата во методите на лекување.

Експертите во Хрватска проценуваат дека тамошната ситуација е веќе катастрофална.

Имено, во последните години сите релевантни истражувања и експерти предупредуваат дека поради современиот начин на живот, исхраната и недоволните физички активности, децата и младите во Хрватска се на врвот на европската ранг-листа кога станува збор за прекумерна тежина и пад на функционалните (физичките) способности.

Дури 35 проценти или повеќе од една третина од осумгодишните деца, односно децата во второ и трето одделение од основно училиште, страдаат од вишок телесна тежина и дебелина, а повеќе од 80 проценти од нив не се физички доволно активни.

Неколку истражувања на оваа тема покажале дека денешните деца во Хрватска, од двата пола, имаат послаб аеробен капацитет, односно општа издржливост, за дури 22 отсто во споредба со генерациите на нивните врсници од 1990-тите.

Нивната флексибилност е намалена за повеќе од 20 проценти и тие се способни да прават значително помалку склекови од претходните генерации.

Технолошките достигнувања, без разлика колку придобивки донесоа, ги врзаа децата и младите за екраните, ги оддалечија од игрите и активностите на отворено. Дебелината предизвикува низа болести како што се дијабетес или кардиоваскуларни заболувања, но и педијатрите ширум светот предупредуваат дека прекумерната употреба на паметни телефони и компјутери кај децата го спречува развојот на мускулите на прстите и моторните вештини, а најмладите не знаат и не можат да држат ниту молив во раката.

Морковите, спанаќот и јаболката, кои нашите мајки не принудуваа да ги јадеме, дури и со закани, денес се заменети со компири, лиснат зеленчук и пици.

За жал, тамошните податоци покажуваат дека Хрватска во последните години уназадува кога се во прашање податоците за редовна физичка активност, а особено загрижувачки се податоците за дебелината кај децата. Некои од причините за проблемот се недоволната физичка активност, како и широката достапност на нездрава храна. Горенаведеното во голема мера влијае негативно на здравјето на поединците, а ако се продолжи со овие трендови, тогаш новите генерации хрватски деца и млади ќе живеат сè пократко и пократко. За многу деца два-три часа физичко и здравствено образование неделно во училиштата се единствената физичка активност во текот на неделата, додека се препорачуваат 180 минути физичка активност дневно.

Иако стручните нутриционисти ќе се согласат дека медитеранската исхрана е една од најздравите во светот, повеќе од симптоматично е што неодамнешните истражувања покажуваат дека најдебелите луѓе во Европа потекнуваат – од Медитеранот.

Повеќе