Ајде да имаме бебе: Како да ја одржите врската силна додека се обидувате да забремените?

Без разлика дали сте ентузијасти за одлуката да имате дете по природен пат или сте се одлучиле за медицински третмани поради проблеми со плодноста, многу е лесно ова да стане ваш единствен фокус и единственото нешто за кое сакате да разговарате со вашиот партнер.

149

Ако сте ја изговориле реченицата: „Ајде да имаме бебе“, треба да знаете дека тоа е една од речениците кои ќе ви го направат животот сосема поинаков. Да се ​​има дете е огромна одлука која влијае на сите околу вас. Но, ако сакате вашата врска со партнерот да расте исто како заедницата што ја имате, тогаш треба да разговарате со вашиот партнер за сите одлуки што следат по оваа првичната. Постојат неколку проблеми кои можат да се појават на патот кон остварување на вашата желба да имате бебе.

Зајакнете ја вашата врска
Најубавото нешто што едно бебе може да ви го даде на двајцата е секако убав и силен брак. Добриот однос не е само основата од која расте вашето семејство, туку станува и модел според кој вашето дете ќе се развива во иднина. Детето учи за животот исклучиво од вас и го следи вашиот пример, за него моделот на вашата заедница, каков и да е, ќе биде најправилен и најприроден.

Замислете пар мали очи кои се вперени во вас и кои внимателно го следат секој ваш чекор и акција и на сè си велат: „Аха, значи така функционира тоа“. Дали оваа мисла ви изгледа возбудливо или страшно?! Како и да е, сега е вистинскиот момент да ја погледнете вашата врска со партнерот низ детски очи.

Почнете да испитувате колку вие и вашиот партнер навистина сте посветени еден на друг. Дали го кревате гласот кога не се согласувате за нешто? Дали некој од вас се лути кога нешто не е по негово/по ваше? Дали на тоа сакате да го научите на вашето дете? Се разбира дека не!

Значи, ако не сте синхронизирани некаде, треба да разговарате за можноста овој модел на вашето однесување може да влијае на карактерните црти на мажот или на жената во кој вашето дете еден ден ќе порасне. Пронаоѓањето добри начини за комуникација не само што ја зајакнува вашата врска, туку и ја носи хармонијата што ја сакате за вашето дете.

Што е со вашиот животен стил?
Секој родител сака неговото дете да се храни здраво, да вежба редовно, да не пие и да не пуши. Но, мора да запомните дека домот е местото каде што детето учи добри навики, затоа размислете внимателно за вашите лични избори. Ако некој од вас одлучи да го промени својот животен стил, мора да се поддржувате еден со друг, особено ако промената е значајна.

На крајот, учете да ги канализирате и да се справувате со сите несогласувања кои доаѓаат со детето, несогласувањата околу грижата за децата, обврските дома, финансиите и работата.

Иако можеби сè уште не сте забремениле, не е рано да почнете да размислувате за вакви работи, за навреме да почнете да работите на нивно подобрување. Дајте им на овие прашања време и внимание што го заслужуваат.

Не ја убивајте забавата
Кога ќе донесете одлука дека сакате дете, некако премногу се става фокус на постигнување на самиот резултат, притоа не обрнувајќи внимание на самиот процес. Тогаш спалната соба станува ваше работно место, каде што двајцата работите на одреден проект, без да се посветите еден на друг. Забавата исчезна, страста ја нема, сето тоа се сведува на штиклирање на една од ставките на списокот „to-do“. За да ја избегнете оваа замка обидете се со следново, ќе звучи контрадикторно, но – планирајте спонтаност. Ова треба да значи дека ја усогласувате вашата врска со овулацијата, но и малку зачинете ги работите. Пуштете ја вашата фантазија и уживајте со партнерот. Оптоварувањето со резултатот нема да влијае на неговиот попозитивен исход, згора на тоа притисокот што го создавате може само да го одложи вашиот успех. Детето нека биде вистински производ на взаемно уживање и љубов. Обидете се во текот на вашиот состанок да не зборувате за работата, финансиите или за бебето, вие двајцата бидете во фокусот. На крајот на краиштата, прво бевте двојка и нека ви биде приоритет така и да остане.

Соочување со неочекуваното
Малкумина размислуваат за фактот дека нема да биде воопшто лесно кога ќе добијат бебе. Но, ако тоа се случи многу брзо, можеби ќе бидете помалку загрижени. Некои луѓе имаат среќа и добиваат добри вести многу брзо и без многу труд, па немаат време ни да размислуваат за работите што ќе се променат по овие среќни околности. Сега повеќе од кога било, вие и вашиот партнер треба да ја одржувате вашата комуникација отворена.

Останете синхронизирани
Секако дека е важно да се има цел, но обидете се патот по кој одите до таа цел да остане флексибилен. Не претпоставувајте што сака вашиот партнер. Наместо тоа, прашајте го самите, покажете му ја вашата визија за нештата и запомнете дека ова е пат по кој чекорите заедно, чекор по чекор.

Одржувајте рамнотежа во врската
Без разлика дали сте ентузијасти за одлуката да имате дете по природен пат или сте се одлучиле за медицински третмани поради проблеми со плодноста, многу е лесно ова да стане ваш единствен фокус и единственото нешто за кое сакате да разговарате со вашиот партнер.

Повеќето мажи не се навикнати на овој начин на функционирање и затоа може да настанат сериозни проблеми во вашата врска.

Дефинитивно треба да се посвети време и внимание на ова прашање, но и двајцата одлучувате кога е време за тоа. Нека биде околу 10-20 минути навечер, или за време на прошетка кога можете да ги споделите вашите размислувања еден со друг.

Кога ќе научите да одвојувате време еден за друг и да го почитувате ова време само за вас двајца, тоа ќе ви стане навика и кога ќе се роди бебето, а и до крајот на вашиот заеднички живот.

Повеќе