Премногу кафе за време на бременоста може да го зголеми ризикот од аутизам?

За време на бременоста се грижиме за себе и за бебето можеби повеќе од кога било и само слушаме разни предупредувања и ги следиме. Понекогаш сепак потклекнуваме и си ја наоѓаме својата мерка, но сепак е добро да знаеме сѐ што ќе се открие…

94

Ако некогаш сме крајно внимателни во животот и ако некогаш внимаваме на секој наш чекор, секој залак, секоја голтка – тогаш тоа е за време на бременоста. Иако им веруваме на научниците и на разни истражувања, понекогаш, сосема искрено, ни е доста од сѐ, па дури и премногу. Во тие моменти одлучуваме сами да одлучиме што можеме, а што не, земајќи го предвид сето она што сме го слушнале и различните резултати од истражувањата. А веројатно така ќе биде и овој пат, но сепак, ќе пренесеме што велат научниците.

А овие научници сега предупредуваат дека жените не треба да пијат премногу кафе за време на бременоста, бидејќи откриле дека кофеинот може да го зголеми ризикот од аутизам кај детето во утробата.

Вистина е дека на некој начин се плашиме од аутизмот, бидејќи чувствуваме дека не можеме да влијаеме на него, а сепак понекогаш ни се чини дека сè што правиме всушност може да влијае на него… Да, тоа е плодно тло за мајчински стравови.

Како и да е, научниците го спровеле ова истражување на стаорци кои примале количество кофеин споредливо со она што го консумира просечна трудница. Истражувањето покажало дека тие имале бебиња кои покажуваат некои карактеристични знаци на аутизам.

Научниците веруваат дека причината се промените во функцијата на мозокот во утробата кои предизвикуваат лоша комуникација помеѓу нервните клетки, што доведува до симптоми на аутизам. Американскиот центар за контрола на болести, ЦДЦ, им препорачува на бремените жени да го ограничат внесот на кофеин на околу 200 мг/ден, што би било околу две шолји кафе. Новородените стаорци што ги родиле родители кои консумирале кофеин кои продолжиле да јадат храна богата со масти имале уште поголем ризик од симптоми слични на аутизам.

Оваа студија била спроведена на универзитетот Вухан во Кина. Студијата ги истакнала факторите на ризик кои конзумирањето на кофеин и исхраната богата со маснотии ги зголемува за дијагноза на аутизам, но во исто време ја нагласила важноста од избегнување на негативните фактори на животната средина за време на бременоста и по породувањето.

Ова дефинитивно не е прво истражување кое покажало дека кофеинот во бременоста не е добар. Претходните студии покажаа дека трудниците кои консумираат кофеин имаат поголема веројатност да раѓаат помали деца. Научниците сега предупредија дека многу жени пијат повеќе од 300 мг кофеин дневно, па дури и до 500 мг/ден, и сугерираат дека сѐ повеќе бебиња ќе покажуваат знаци на аутизам доколку трудниците не го намалат внесот.

Патем, се проценува дека на секое 36-то дете во САД му е дијагностицирано нарушување од спектарот на аутизам, а тоа обично се дијагностицира околу четиригодишна возраст. Пред неполни три години, во 2021 година, тој процент беше помал, односно аутизам беше дијагностициран кај секое 44-то дете.

Стаорците од студијата биле подложени на тестови на однесување за да се идентификуваат однесувањата слични на аутистите кај потомството, вклучувајќи тестови за социјална интеракција и предизвици со меморијата. Научниците спровеле и физиолошки тестови за да го утврдат составот на микробиомот и активноста на мозокот.

Резултатите покажале дека стаорците изложени на кофеин во матката имаат поголема веројатност да покажат знаци на аутизам по раѓањето, како што се социјалната дисфункција и лошото расудување во простор.
Исхраната по раѓањето е исто така важна.

Се смета дека кофеинот го нарушува развојниот напредок, додека исхраната богата со маснотии го зголемува воспалението и нерамнотежата на цревните бактерии, а за двете работи се верува дека ја зголемуваат веројатноста дека детето ќе покаже знаци на аутизам.

Откако стаорците се породиле, потомците биле поделени во две групи – оние кои примале нормална, здрава исхрана и оние кои примале храна богата со масти, која ја консумираат многу Американци, а и ние не сме подобри.

Д-р Дан Ксу, автор на студијата и професор по фармацевтски науки на Универзитетот Вухан, рекол за резултатите:

„Откривме дека машките стаорци изложени на неповолна пренатална средина покажаа аутистичко однесување, но и машките и женските стаорци покажаа типично аутистичко однесување откако беа хранети со храна со висока содржина на масти по раѓањето.“

Имено, промената во цревниот микробиом е поврзана со процес во кој одредена имунолошка клетка претрпела промени, што доведува до повисоки нивоа на соединение познато по своите воспалителни својства во телото. Ова воспалително соединение може да стигне до мозокот и да ги оштети важните врски помеѓу мозочните клетки. Сè на сè, тие го докажаа она што многумина го кажуваа веќе некое време – цревата можеби ја чуваат тајната за спречување и лекување на аутизмот. Ефектите беа најзабележителни кај машките стаорци, што сугерира дека слична разлика може да се види и кај човечките бебиња.

Повеќе