За чувството на вина кај многу родители кога е времето убаво или – „саншајн гилт“

Едвај чекаме времето да се разубави, па навистина сме среќни кога конечно ќе се појави тоа сонце. Но, дали тоа значи дека треба постојано да бидеме надвор и да правиме нешто под тоа сонце?

46

Конечно пристигна тој прекрасен период од годината. Сонцето грее надвор, сите се надвор, сите патуваат, сите шетаат, децата си играат… Цело време.

Не влегуваат дома. Уживаат.

И вие мора да излезете, треба да уживате во сонцето, да се забавувате, да ги забавувате децата, бидејќи децата треба да бидат на сонце. А што ако едноставно немате енергија да излезете и само сакате да бидете дома? Тогаш се чувствувате виновни.

Една мајка тоа чувство го нарече „сончева вина“ (sunshine guilt) и многу луѓе се поистоветуваат со тоа. Всушност, на многумина им олеснало кога го слушнале овој опис, бидејќи точно знаат за што се станува збор.

И секогаш е полесно кога го знаете името на она што го чувствувате, како што секогаш им велиме и на децата дека треба да ги именуваат своите чувства.

Тик-токерката Рене Реина објави видео во кое им порача на своите следбеници: „Во моментов се чувствувам виновна поради сончевиот ден. Надвор е ненормално убав ден, но јас сум уморна“. Уште веднаш знаевме што сака да каже и можевме да се идентификуваме со неа.

Рене продолжила: „Сега чувствувам притисок дека треба да да излезам, да одам и да уживам во убавото време додека трае. Не можам да уживам внатре бидејќи постојано мислам дека треба да бидам надвор. Така, мојот ден е во основа уништен“. Да, тоа е тоа – sunshine guilt.

Како не знаевме за тоа порано? жИсто така ни паѓа на памет дека би можеле да го „надградиме“ ова чувство со додавање на аспектот на мајчинството. Така се чувствувате кога надвор е убав ден, а немате сила да се мрднете и да излезете со децата на сонце, туку се мислите како да се забавуваат што побезболно внатре, додека вие се одмарате. Затоа што – едноставно немаш сила.

Или можеби работите од дома и треба да завршите барем дел од работата пред да излезете.

Како и со секоја вина, не е лесно да се ослободите од ова чувство.

Во коментарите многумина напишаа дека во ова можат целосно да се препознаат.

И секако, добро е да се слушне некој назив за она што многумина од нас го чувствуваат и добро е да се знае дека не сме сами. Да, надвор е сончев ден. И не, не мора да излегувате ако не можете. Сите ќе бидат добро, не грижете се.

Повеќе