Разновидна исхрана за правилен развој на детскиот мозок

Протеините, цинкот, железото, фолатите, одредени витамини и незаситените масни киселини се наведуваат како најважни хранливи материи за бебето. Исхраната во која тие недостасуваат може да доведе до доживотни последици во работењето на мозокот.

199

Кога ќе потпорасне, најдобра исхрана за едно дете е онаа разновидната – со малку месо богато со протеини, но и овошје и зеленчук кои содржат различни витамини и минерали.

Храната што децата ја јадат влијае на нивниот развој, но и на развитокот на врските во нивниот мозок, објави списанието „Педијатрикс“ (Pediatrics).

Насоките на Американската академија за педијатрија (ААП), ги наведуваат протеините, цинкот, железото, фолатите, одредени витамини и незаситените масни киселини како најважни хранливи материи за бебето. Имено, исхраната во којашто недостасуваат овие хранливи материи може да доведе до доживотни последици во работењето на мозокот.

Д-р Сара Џејн Шварценберг од Комитетот за исхрана на ААП вели дека се препорачува доењето да трае до околу шестмесечна возраст. После тоа, мајчиното млеко не ја обезбедува доволната количина железо и цинк што им е потребна на бебињата кои растат.

„И друга храна за бебиња е збогатена со цинк и железо, но пасираното месо е добар природен извор на овие хранливи материи. Житарките за доенчиња исто така се збогатени со овие хранливи материи и можат да бидат добра прва храна за бебињата“, појаснила д-р Шварценберг.

Кога ќе потпорасне, најдобра исхрана за едно дете е онаа разновидната – со малку месо богато со протеини, но и овошје и зеленчук коишто содржат различни витамини и минерали.

„Доенчињата се многу чувствителни на недостаток на хранливи материи. Нивниот мозок се развива со висока стапка меѓу првата и втората година, така што педијатрите треба да препорачаат здрава палета на храна“, додава лекарката.

Истражувањата покажуваат дека раната здрава исхрана е важна за развој на здрав мозок. Според стручњаците, ако тоа се одложи, има помала можност за надоместување на изгубеното време подоцна.

Повеќе