Шест намирници што децата не смеат често да ги јадат

Сите родители понекогаш посегнуваат по „брзо решение“ поради недостаток на време. Сепак, дури и во такви ситуации, обрнете внимание на тоа кои намирници би требало да ги избегнувате.

1


Навиките во исхраната што ги усвојуваме на најрана возраст ќе одредат каква храна ќе претпочитаме подоцна во животот. Сите понекогаш им нудиме на нашите деца „брза“ храна, најчесто поради недостаток на време, но кои работи треба да ги избегнуваме?

-Дефинитивно избегнувајте високопреработена и рафинирана храна, која содржи многу малку потребни хранливи материи и нема хранлива вредност, туку само обезбедува енергија. Таканаречените празни калории не им се потребни на децата, кои растат и се развиваат – објаснува нутриционистката Мирна Трумбеташ.

Флипс

Најчесто содржат сол, хидрогенизирани растителни масти, потенцијалниот алерген кикиритки и/или разни зачини во прав и засилувачи на вкус. Нутриционистката Кармен Матковиќ Мелки предлага замена со житарки, како што се пченкарни флипсови без сол и зачини, оризови или пченкарни крекери без сол, флипс грицки од просо, амарант или крекери направени од други интегрални житарки.

Мајонез

Содржи жолчка од јајце и растително масло, но може да содржи и скроб и зачини, во зависност од видот на производот. Нема потреба да се воведува, наместо тоа, воведете јајца во дополнителната исхрана. Постојат многу практични алтернативи на мајонезот, како што е авокадото, кое, поради одличната содржина на омега масни киселини, може да биде одлична состојка во рецептите за бебешки каши, вели Матковиќ Мелки.

Виршли

Преработен прехранбен производ направен од свинско и/или говедско месо, а сега и од пилешко месо, масно и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 10 %. Поради ниската содржина на протеини, не го класифицираме како хранливо вреден производ за детска исхрана, вели Матковиќ Мелки.

– Виршлите и паштетите, покрај тоа што содржат масти и сите видови други месни супстанции кои апсолутно не се погодни за детска исхрана, содржат и разни конзерванси (нитрати, глутамат итн.) кои исто така можат да предизвикаат алергиски реакции – вели педијатарката Џована Армано.

Паштета

Кармен Матковиќ Мелки објаснува дека паштетата е производ направен од различни видови месо, механички обескостено месо, масно и сврзно ткиво и дополнителни состојки. Количината на месни протеини во производот мора да биде најмалку 8 %. Препораката за соодветна замена се месни пиреа, а подоцна, домашни паштети кои се подготвуваат од парчиња варено месо, зеленчук, зачини и растителни масла и им се нудат на децата како нутритивно комплетен оброк.

Пекарски производи

Тие најчесто содржат бело брашно, што значи многу скроб кој само обезбедува енергија и квасец, кој може да предизвика непријатна надуеност, па затоа е подобро да се препорачаат интегрални печива или леб со оброкот, додека крофните, кроасаните и другите производи треба да се заменат со домашни бисквити.

Слатки

Рафинираниот бел шеќер не му обезбедува на телото ниту една важна хранлива материја. Сахарозата се наоѓа во храна како што се слатки, десерти и сокови, но овој шеќер често е скриен во некои намирници, како што се житарки за појадок, печива, овошни јогурти и десерти, конзервирано овошје и зеленчук, како и разни готови супи и сосови, како што е кечапот, предупредува нутриционистот Тене Нисетео, додавајќи дека прекумерната консумација на шеќер е главен ризик-фактор за кариес, прекумерна телесна тежина и дијареја кај децата.

Повеќе