Топлотен удар кај децата: Како да го препознаете и што да направите?

Топлотниот удар кај децата е сериозна медицинска состојба која може да се појави поради прекумерна изложеност на високи температури

1.976


Децата се особено ранливи на топлотен удар поради нивната неможност ефикасно да ја регулираат температурата на телото.

Затоа е особено важно во најтоплите денови од годината, особено ако сте на одмор или на плажа, да внимавате на некои елементарни работи за навреме да го спречите или препознаете топлотниот удар кај децата.
Еве како да ги препознаете симптомите и што да направите доколку се сомневате дека детето има топлотен удар.

Како да препознаете топлотен удар кај децата

Постојат одредени симптоми кои може да укажуваат на тоа дека дошло до топлотен удар кај децата, а тоа се првенствено:

Висока телесна температура (обично над 39,4°C)
Црвена, врела и сува кожа (без потење)
Брз и силен пулс
Главоболка
Вртоглавица
Гадење или повраќање
Конфузија или дезориентација
Губење на свеста

Што да направите во случај на топлотен удар?

Преместете го детето на ладно место – веднаш однесете го во сенка или во климатизирана просторија
Изладете го телото – отстранете го вишокот облека и изладете го детето со влажни крпи или со туширање со ладна (не премногу ладна) вода
Понудете му течности – ако детето е свесно и може да пие, дајте му да пие ладна вода во мали голтки
Јавете се на брза помош или веднаш одете во најблиската болница – топлотниот удар е итен медицински случај.
Нанесувајте ладни облози – нанесете ладни облози на клучните точки, како што се пазувите, вратот, препоните и челото

Како да се спречи топлотен удар кај децата?
Соодветна облека – облечете го детето во лесна и воздушна облека од природни материјали кои ѝ овозможуваат на кожата да дише
Хидратација – редовно давајте вода, дури и кога детето не чувствува жед
Избегнувајте директно сонце и изложување на сонце во најтоплиот дел од денот – избегнувајте активности на отворено помеѓу 10 и 16 часот
Ладење – правете чести паузи во сенка или климатизирани простории за да се разладите
Брзата реакција може да спаси живот. Бидете внимателни и препознајте ги симптомите на време за да го заштитите вашето дете.

Повеќе