Зошто втората ноќ со бебето дома може да биде најтешка?

Дали сте запознаени со „синдромот на втората ноќ“? Научете како да се справите со периодот на приспособување откако ќе се вратите дома со вашето новороденче од болница

145

Откако ќе се роди вашето бебе, првите 24 часа дома веројатно ќе ви изгледаат прилично јасни. Откако ќе ја запознае својата мајка и ќе ги направи првите обиди за доење, вашето бебе најверојатно ќе ги помине следните неколку часа спиејќи, што е попознато како „спиење за закрепнување“ – што им е потребно и на мајката и на бебето. И двајцата поминавте низ голема авантура, па – искористете ги тие часови одмор колку што можете повеќе.

Меѓутоа, втората ноќ со новороденчето е веќе малку поинаква. Вашето бебе беше во пријатна и топла утроба во последните неколку месеци и најверојатно сега ќе сфати дека работите не се сосема исти и ќе протестира – гласно.

„Синдром на втора ноќ“

Колоквијално наречен „синдром на втора ноќ“ – тоа е време кога бебето препознава колку му се променил животот. Идиличниот живот во утробата е заменет со живот со светлина, бучава и сосема различни состојби кои се шокантни за него. Единственото нешто што може да ја олесни оваа промена е родителската близина. Бебето ќе бара утеха, олеснување и удобност, обично во форма на дожење или гушкање. Доколку ве очекува таков развој на настаните, ќе забележите дека секогаш кога ќе го ставите во креветчето, бебето ќе почне да плаче – што може да биде исцрпувачки и стресно.

Нормално е и ќе помине

Првата ноќ дома со бебето може да биде тешка, но полесно ќе се справите со тоа доколку земете предвид низ што поминува бебето. Одеднаш, се променија сите работи на кои беше навикнато, од ограничувањата на матката, редовното чукање на вашето срце, постојаното жуборење на вашата матка – и бебето се чувствува несигурно и вознемирено. Токму затоа бебето престанува да плаче кога го држите во раце или кога го доите, затоа што му овозможувате да го прави она што му е познато. Всушност, цврстото држење на бебето во раце е најблиску до чувството кое го имало бебето во утробата.

Не паничете

Обидете се да не паничите ако ни око не затворите втората вечер и немојте да мислите дека постојаното доење на било кој начин е поврзано со малата количина млеко. Колку повеќе контакт имате вие и бебето на градите – толку подобри сигнали ќе добие вашето тело за да „прими“ обилна количина млеко. Запомнете, ова е само начин на кој бебето се навикнува на новиот живот надвор од матката и потребно е некое време за да се навикне на него.

Како да се справите со сè

Ако бебето се смести во вашите раце или на градите, дозволете ми да се гушка и да се подои. Ако заспие на вашите гради, нежно отстранете ја од градите (со ставање на малиот прст во аголот на устата) и оставете ја да спие во ваши раце најмалку 20 минути, бидејќи тоа му овозможува на бебето цврсто да заспие пред да го преместите во креветчето. Штом бебето е во креветчето – и вие ќе се одморите! Погрижете се да се менувате со партнерот додека го држите бебето. Нему не му е грижа кој го држи додека е во топли прегратки полни со љубов. Физичкиот контакт е многу моќен, а кенгур-негата ќе му помогне на бебето да се смири и да ви даде шанса да се поврзете.

Можеби и вие ќе имате слична ситуација, можеби не – не смееме да заборавиме дека секое бебе е различно, но ако ви претстои „синдром на втора ноќ“, запомнете дека ќе помине, исто како и секој друг родителски предизвик, а вашиот бебе ќе ви биде многу благодарно што храбро издржавте и што му ги олеснивте овие големи промени и прилагодувања.

Повеќе