Сол и шеќер во исхраната на бебињата? Дали треба да ја солите храната што ја подготвувате за вашето бебе?

Кога станува збор за солење на храната за бебињата, не е невообичаено да се слушнат коментари од типот: „Стави му малку сол, како ќе ја јаде толку блуткава“! Но, верувајте, не им е блуткава

18

Многу родители не се сигурни дали да ја посолат храната што ја подготвуваат за своето бебе, бидејќи се плашат дека храната ќе биде без вкус и дека детето нема да ја јаде поради тоа. И не е невообичаено да се слушнат коментари од типот: „Стави му малку сол, како ќе ја јаде толку блуткава“.

Вистината е, сепак, дека храната без сол и зачини е блуткава само за нас кои веќе сме навикнати на зачинета и солена храна, додека за бебето е сосема во ред вкусот на храната без сол.

Мала количина сол може да се додаде во храната малку подоцна, кога бебето веќе пробало храна без сол. Сепак, нема потреба да брзате со додавање сол бидејќи тоа не значи дека бебето ќе јаде сè само затоа што сте ја посолиле храната.

Меѓу другото, мајчиното млеко е слатко, па солената храна може да биде дури и непријатна за бебето, премногу нова. Поради оваа причина, на пример, морковите се одлична прва храна бидејќи имаат сладок вкус.

Може ли солената храна да биде опасна за бебето?

Бебето сè уште има чувствително тело, а бубрезите се најчувствителни и сè уште не можат да обработуваат големи количини сол. Премногу сол додадена во зеленчук, овошје и млеко не само што може да ги оштети бубрезите, туку и да доведе до висок крвен притисок, особено ако има некој во семејството кој има проблеми со хипертензија.

Колку сол треба да се консумира во текот на денот?

Избегнувајте додавање сол во храна што ја подготвувате само за вашето дете.

Во првите шест месеци од животот, за бебето е доволно помалку од 1 г сол, која ја добива од мајчиното млеко или адаптирана млечна формула. Помеѓу 7 и 12 месеци, доволно е 1 г сол, додека на децата од 1 до 3 години им требаат помалку од 2 г сол дневно.

Ако подготвувате јадење што се пече во рерна, количината на сол за целото јадење треба да биде помеѓу ¼ лажичка и една лажица.

За супи и други готвени јадења, дозволената количина е од ¼ до 1 лажичка, секако, само кога готвите за целото семејство, бидејќи никогаш не треба да додавате сол во храната на вашето дете. Исто така, ако подготвувате пире или зеленчукова салата само за вашето малечко, нема потреба да додавате сол.

Скриени извори на сол во храната

За да го одржите внесот на сол во дозволените граници, потребно е да избегнувате додавање сол во храната подготвена за деца и да го ограничите внесот на храна и јадења што содржат голема количина сол, без ние воопшто да сме свесни за тоа.

Некои од овие намирници се: супи и тестенини од кеса, пица, месни деликатеси, сланина, шунка, морски плодови, сирења, грицки (стапчиња, помфрит, крекери), инстант оброци (житарки, ориз, кнедли), доматно пире…

Запомнете секогаш да ја читате и проверувате етикетата, што е сè застапено во храната, кои зачини…

Дали шеќерот може да биде присутен во исхраната на бебето?

На бебињата под 12 месеци треба да им се даваат овошни кашички и овошни сокови, но сите без додаден шеќер. Дури по една година можете да ја засладите храната на вашето дете и да му давате слатки.

За почеток, на вашето малечко треба да му се дава овошје и овошни производи, мармалади, џемови, по можност домашни, кои не содржат засладувачи, адитиви, конзерванси, бои итн.

Од една година, медот може да се користи и како замена за белиот шеќер, особено ако подготвувате домашни колачи.

Кои количини шеќер се дозволени?

За дете на возраст од 1 до 3 години, дозволената количина шеќер дневно е 4 г (една лажица), а за деца на возраст од 3 до 6 години, 5 г. Внесот на слатки, чоколадо, бисквити итн. треба да се ограничи на 10 г дневно за деца на возраст од 1 до 3 години, или 15 г за деца на возраст од 3 до 6 години.

Дали шеќерот може да биде штетен за детето?

Слатките доведуваат до расипување на забите, а подоцна и до дебелина.

На детето не му требаат слатки како на возрасен, па затоа е подобро да го навикнете на вкусот на овошје, природни сокови и пиреа без додаден шеќер, бидејќи привлечните и вкусни слатки може да го натераат да одбие да јаде „вистинска храна“.

Шеќерот треба да се избегнува во исхраната на мало дете секогаш кога е можно, бидејќи може да доведе до расипување на забите (кариес), а подоцна и до дебелина. Наместо чоколадни плочки, подобро е да му подготвите пире од разни овошја на вашето дете, кое исто така ќе ја задоволи потребата за слатки.

Скриени извори на шеќер

Треба да обрнете посебно внимание на храната што ја купувате, за да го ограничите внесувањето на големи количини шеќер, бидејќи некои содржат дополнителни засладувачи.

„Скриениот шеќер“ се наоѓа во слатките пијалаци, соковите, газираните пијалаци, јогуртите за деца, јогуртите со овошје, чоколадното млеко, но и во купениот пудинг, разните печива, пити и слично.

Повеќе