Ајде, што чекате, кога бебе? Престанете да ги прашувате паровите кога ќе имаат дете или уште деца!

Прашањето за тоа носи неизговорена болка за која не знаете ништо. Болката која тогаш е во преден план за оваа двојка, која мора да одлучи како да одговори учтиво, а притоа да се воздржи од болката и солзите.

1.178

Меган Кардвел напишала за порталот Scarymommy.com потресно писмо во кое сака да ги предупреди луѓето да не ги испрашуваат другите парови кога ќе имаат деца. Прочитајте го нејзиното писмо подолу.

„Никогаш не прашувајте ги паровите кога ќе имаат бебе! Дали го прочитавте ова? Не? Срам да ви е – секогаш прво го читате насловот, а потоа се буните. Сега одете прочитајте го. Ако сте го прочитале, вратете се и прочитајте го пак и продолжете да го читате додека не престанете да ги прашувате паровите кога ќе имаат дете или уште едно дете.

Не знам зошто луѓето мислат дека е соодветно да прашаат двојка кога ќе има бебе, без разлика дали тоа е нивното прво, второ или петто дете. Таквото мешање во личниот живот на паровите е несоодветно. Дали разбирате што всушност прашувате? „Дали имате секс само за задоволство? Или имате секс со цел? „Зарем тоа не ви прави непријатност како на мене?

И погодете што? Не секој пар сака деца. И тоа е во ред. Не секој пар може да има деца. И тоа не е во ред. А прашувањето за тоа носи неискажана болка за која не знаете ништо. Болка која тогаш е во преден план за оваа двојка, која сега се обидува да одлучи како учтиво да одговори, притоа спречувајќи ги уште повеќе да се распаднат. Засрамете се.

Прашања или изјави како што се:

„О, тој/таа има една година, па кога ќе имате уште едно бебе?

„Па, не сакате тие да бидат премногу оддалечени со годините, па навистина мора да почнете да размислувате за тоа.

„Дали се обидувате? Или едноставно не сте внимателни и ако се случи, се случи?”

Зошто на луѓето им е толку удобно да се справуваат со туѓиот сексуален живот и планирањето на семејството? Сакаат да знаат кога сте направиле нешто и дали тоа било спонтано или со знаење дека можеби сте овулирале.

Слушајте сите! Она што се случува помеѓу мојот сопруг и мене во нашата спална соба и нашето семејно планирање, навистина не е ваша работа. Ако некој смета дека сака да го направи ова негова работа, ве молам бидете подготвени да влезам лично во вашите животи како што вие штотуку влеговте во нашиот.

И знаете што е шокантно? Бев прилично искрена во врска со мојот последен спонтан абортус, мислејќи дека како дополнителен бонус може некако да ме заштити од луѓето кои се вселуваат во мојата спална соба со мојот сопруг и со мене. Но, луѓето и тогаш се љубопитни. И тие продолжуваат да бидат љубопитни, и покрај тоа што ја знаат тажната загуба со која ќе треба да се носам до крајот на мојот живот. Штом ќерка ми Адисон наполни една година, наеднаш тоа беше нормална и вообичаена тема за разговор за речиси сите.

И всушност боли. Боли кога луѓето ме прашуваат, особено што знаат низ што сум поминала. Го изгубив моето второ дете. И покрај молбите, молитвите и солзите, изгубив. И секогаш кога ќе ме прашате кога ќе имам уште едно бебе, се потсетувам на тоа. Се потсетувам на болката, крвта и загубата што сè уште не сум ги прифатила.

Затоа, пред да планирате да ја прашате двојката кога ќе имаат деца или дали ќе имаат уште едно дете, ве молам, едноставно немојте. Не знаете што се случува зад затворени врати, а и не треба, освен ако тие информации не ви се понудат. Тоа е здодевно и фрустрирачко. Не знаете дали тој пар боледува од неплодност. Не знаете дали тој пар претрпел загуба по загуба и се очајни да имаат деца, но тоа не се случува. Не знаете дали со поставувањето на тоа прашање штотуку сте ги потсетиле на едно од најболните искуства што ги преживеале.

Ве молам, најдете друго прашање, друга тема за разговор. Најдете нешто друго и никогаш повеќе не му го поставувајте ова прашање на ниеден пар“.

Повеќе