Биполарното растројство кај децата не е исто како кај возрасните. Еве ги симптомите

Психолозите објаснуваат дека, за разлика од возрасните, кај кои епизодите на манија или депресија траат една недела или подолго, децата можат да покажат периоди на неизмерна среќа, изливи на гнев и неиспровоцирано плачење во еден ист ден

3.508

Биполарното пореметување кај децата и тинејџерите е значително различно од она кај возрасните. Според Клиниката во Кливленд, возрасните со биполарно растројство често имаат поочигледни епизоди на манија или депресија кои траат една недела или подолго. Кај децата и тинејџерите, овие фази може да бидат посуптилни, а промените од една епизода во друга може да се случат побрзо. На пример, детето може да покаже периоди на неизмерна среќа, изливи на гнев и неиспровоцирано плачење во еден ден, објаснуваат психолозите.
Биполарното растројство се разликува од типичните промени во расположението и подемите и падовите низ кои поминува секое дете. Промените на расположението кај биполарното растројство се поекстремни, често неиспровоцирани и вклучуваат:

промени во обрасците на спиење
промени во нивото на енергија
проблеми со концентрацијата и способноста за јасно размислување.

Исто така, симптомите на биполарно растројство може да му го отежнат на детето успехот на училиште или согласувањето со пријателите и со членовите на семејството.

Некои деца и тинејџери со биполарно растројство може да се обидат да си наштетат или да се обидат да извршат самоубиство, поради што е важно симптомите да се препознаат навреме.

Повеќе